21 juli 2014

Paddling i mat-tempo: Del 1

Förra söndagen var jag med Jeanette ute och plockade blåbär. Efteråt vid köksbordet beklagade hon sig över att det bara var en vecka kvar av semestern, och att den inte riktigt hade blivit som hon tänkt sig. Hon hade velat resa bort mera och uppleva Sverige. Så jag frågade om hon ville följa med ut och paddla några dagar.

Bra sammanfattning av turen. Svårt att skratta med kakor i munnen.

Intresset väcktes genast. Det är så härligt att se glöden i ögonen när något nytt och spännande erbjuds. Alla tvivel om att inte ha mer än suttit i en kajak tidigare blåste jag bort genom att övertyga om att jag är en erfaren kajakledare och kan lära vem som helst att paddla under säkra förhållanden. Det praktiska löstes genom att jag har en extra, mycket säker och pålitlig, kajak och allt vad som hör där till. Make och barn gav deras tillåtelse att mamma skulle ut på äventyr. Väderprognosen konsulterades och datum fastställdes; torsdag till lördag. Sedan kom frågorna; vad ska jag packa, och vad ska vi äta???

Kommer maten att räcka???


Dag 1
På torsdag morgon plockade Jeanette upp mig. Bilen var fylld med mat och kläder. Här skulle hunger och blodsockerfall inte ha en chans! En roadtrip upp till min far där kajaker mm plockades fram. Första lektionen genomfördes; klä på sig kapell och flytväst samt kliva i och ur kajaken. Jag gav Jeanette i uppgift att provpacka sin kajak för att hon skulle få en uppfattning om vad som fick plats.

Provpackning

Sedan lastades allt upp på och in i pappas bil. Han är så snäll så han hade erbjudit sig att köra ut oss så att vi inte behövde oroa oss över att ha en parkerad bil någonstans samt att vi hade friheten att avsluta turen var vi ville.

Vi valde att sjösätta vid Lyrs färjeläge. Här är det skyddat och bara en kort paddling till flera fina tältplatser. Bilen lastades av och ur, kajakerna bars till vattnet och allt packades ner i dem. Nu gick det mycket smidigare än vid provpackningen, och det blev plats över. Nåja, en vattensäck kan man fylla upp det utrymmet med. Vår plan var att komma i vattnet vid tre-tiden, och det höll vi.

Lite tveksam inför sjösättningen. Men väl i vattnet vändes mungiporna uppåt.

På ett soligt stilla vatten tog Jeanette sina första paddeltag på havet. Såg hur stabilt som helst ut. Vi paddlade i sakta mak i väg mot sydost. Kom ut ut i Stigfjorden, passerade Brandholmen och rundade norra delen av Kälkerön. Passerade Kälkerö-lagunen och konstaterade att här låg det många båtar. Därför mutade vi in en strand lite längre söderut på samma ö.

Är man duktig får man fikon.

Upp med tältet, packa ur kajakerna och sedan lite fika. Därefter var det dags för mer paddling. På med våtdräkterna för här ska det badas!

Våtdräkt på. Dags för de mer avancerade övningarna.

För att få Jeanette att känna sig säkrare i kajaken så skulle vi öva det läskigaste; att kapsejsa. Vet man hur det känns att gå runt, och vet att man kan ta sig ur sittbrunnen och att det inte är så svårt att komma upp i kajaken igen, så kan man vara mycket mer avslappnad när man paddlar.

Vi paddlade bort till en vik där botten såg fin ut och där det var lä. Vi förvarnade segelfolket som låg där om att vi skulle träna, så att de inte skulle bli oroliga. Vi började med lite balansövningar på grunt vatten så att jag kunde stå vid sidan. Sedan gick vi igenom hur kamraträddning går till, och Jeanette fick hoppa i vattnet och testa att komma upp i kajaken medan jag agerade "kamrat-kajak". Det där var ju inga problem. Ut på lite djupare vatten. Nu var det dags att kapsejsa på riktigt. Med handen på kapell-stroppen så försökte Jeanette övertyga sig själv om att det var en klok idé att gå runt. Första gången är det faktiskt riktigt svårt att få kajaken att välta, men till slut så. Med ett frustande dök hon upp igen.


Upp med fören på kajaken innan vi vände den för att få ut vattnet från sittbrunnen. Jag stabiliserade kajaken från ena hållet medan Jeanette hävde sig upp på däcket bakom sittbrunnen från andra hållet. Så i med fötterna och skruva sig mer i sittbrunnen. Hur lätt som helst! Efter några fler lyckade försök så hoppade jag i min kajak och vi paddlade ut på lite djupare vatten. Återigen fick Jeanette kapsejsa, och så gjorde vi kamraträddning. Enkelt och stabilt.

Smile!

Sedan var det dags för mig att kapsejsa. Jag tänkte att jag skulle testa att rolla. Hade väl inga större förhoppningar att klara det på första försöket. Det var ju flera år sedan jag testade senast. Gå runt, hänga upp-och-ner en stund samtidigt som jag lägger paddeln i rätt läge, och så ett svepande paddeltag samtidigt som jag lutar mig bakåt och knycker till med höften. Och plötsligt så satt jag i upprätt läge igen! Oj, vad lätt det gick. Var tvungen att testa igen, och det gick lika lätt. Tur att Jeanette fick det på film!

Sedan testade jag att lägga undan paddeln och försöka rolla med bara händerna som hjälp. Nej, där hittade jag inte tekniken utan var tvungen att "skjuta ut mig" ur sittbrunnen. Nu var det Jeanettes tur att göra kamraträddning. Det klarade hon galant!

En seglande familj fikade på vår strand.

Efter en stund fick det vara slut på lekandet och dags att ägna sig åt lite seriös verksamhet; laga middag! Idag var det min tur. Det blev crostini med tapenade till förrätt tillsammans med lite vitt vin, och till huvudrätt spagetti med tonfisk, färskost 4 peppar samt crème fraiche och spenat. Kanske inte ser så gott ut, men det var det. Efterrätten var mangoris. Barnmat från 6 månader. Lite vek smak; saknade syra.

Matlagning

Resultatet

Kvällen avslutades med en kort fotopromenad innan det var dags att natta kajakerna och krypa in i tältet. Sov gott!

Kajakerna är nattade och allt är städat och iordning. Dags att sova snart.

Björnbären är snart mognaDag 2
Dagen började med en paddeltur bort till sopmajan i lagunen. Riktigt mysigt med en tur före frukost.

Morgonpaddling

Sedan blev det frukostbestyr. Det serverades grön dundergröt. Hemligt recept, men mycket bra gröt som håller humöret uppe hela dagen.

Tältet kräks

Av någon underlig anledning så exploderar alltid tältplatsen på morgonen så att all utrustning ligger överallt, men som genom ett trollslag så ligger sedan allt prydligt nedpackat i kajakerna och man kan bege sig ut på havet igen.

Packade och glada

På med kapellet och sedan drar vi

Vi valde att paddla med den sydvästliga vinden i ryggen och därför blev det paddling in i Stigfjorden. Vårt slutmål var Ljungskile, men där skulle vi vara först på lördag. Men det krävdes ändå att vi paddlade 20-25 km idag.

Inga problem här inte

Under första dagen behövde Jeanette ägna all kraft och koncentration till att få kajaken att röra sig någorlunda åt det hållet som hon ville, men idag kunde hon både paddla, styra och prata samtidigt. Övning ger färdighet!


Vi kryssade mellan öarna i norra Stigfjorden. Rundade Hälsö och hoppade sedan över till Norra Björnholmen där vi fikade. Sedan paddlade vi igenom Skåpesund. En hel del båttrafik på sjön idag. På andra sidan Skåpesund paddlade vi söder om Lilla Askerön, och där hittade vi också den fin strand att äta lunchen på.Lunchstället

Med mat i magen fortsatte vi mellan Askeröarna norrut, rundade norra St Askerön och siktade mot Farholmarna. Här spanade vi tältplatser, men utsikten över oljeraffinaderiet i Stenungsund tilltalade inte. Så vi fortsatte norrut över Halsefjorden och hittade en fin sandstrand vid Halsenabb. Här ville vi bo!

Halsenabb


De vanliga rutinerna drog i gång; packa ur kajakerna och bära upp allt till tältplatsen. Slå upp tältet. Lite hygien och allmänt slappande innan det var dags att börja med maten. Idag var det Jeanette som var chef över grytorna. Pasta Carbonara, eller åtminstone en variant av det. Och lite crostini, tapenade och vin till förrätt.


Restaurang med utsikt

Efter maten fick Jeanette lyckofnatt och sprang ut i vattnet

Detta är livet. Lugnt och skönt. Man gör allt i sin egen takt. Jeanette hade inte alls någon lust att åka hem igen. Hmmm, vad skulle familjen säga om hon stannade borta ytterligare en dag. Hon skickade ett sms för att fråga, och fick tillbaka en smiley :) Jo, det skulle gå bra. Så snabbt och lätt bestämdes att vi förlängde turen med ca 20 timmar.

Med magen i fyra hörn städade vi undan och tog sedan en fotopromenad längs stranden. Sedan var det inte mycket kvar av dagen, utan dags att krypa in i tältet. Av någon underlig anledning började vi prata om mat!

Under kvällen började fiskare dyka upp på stranden. De stod ute i vattnet och flugfiskade. Jag vaknade mitt i natten och de var fortfarande kvar. Nåja, vi sov otroligt gott i alla fall.

Fiskare utanför tältet
Fortsättning följer...


TranquilityInlägget kan komma att uppdateras med några av Jeanettes bilder.


5 kommentarer:

 1. Jag skulle ju inte titta på denna sidan men KUNDE inte låta bli! ni verkar ha haft en underbar helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var fantastiskt. Så bra väder mm är svårt att pricka in :)) Kanske hade vi snigel-tur?

   Radera
 2. Jag hade redan bestämt att nästa år så ska jag med. Får vi se hur det blir med Vanja eller inte.
  Fantastiska bilder är det iaf :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa år blir det spöregn, kuling och maten blir stulen av en ko ;)

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera