25 juni 2014

Rehaben fortsätter; sitter som på nålar...

Livet fortsätter, och så gör det onda i foten. Det verkar som om det är plantar fasciit ändå, men orsaken bakom är ännu höljd i dunkel. Dock har jag nu skaffat mig fler verktyg för att försöka åtgärda problemet. Skam den som ger sig. Önskar bara att jag tränar lite mer alternativt, men att ha ont suger energin ur mig...


2014-06-20 Midsommarafton
Jag har inte några midsommartraditioner direkt. Det var längesedan det var dans kring stången. Dagen var väldigt blåsig, så jag hoppade över cykelrundan av ren lathet och gick en tur till affären istället och köpte jordgubbar, som sedan avnjöts i solen.

Hade tänkt dra iväg och simma lite senare, men ett stopp i golvbrunnen i badrummet, med påföljande översvämning satte stopp även för de planerna. Efter mycket arbete med rensband mm (det är en riktigt gammal golvbrunn) var tillslut stoppet avhjälpt och vattnet rann åt rätt håll. Att ha långt hår är inte alltid praktiskt...

Hade inga vidare förhoppningar på kvällen så jag gick och la mig tidigt. Hoppades få drömma om hur jag med lätta och glada fötter skuttade över ängarna och hoppar över gärdesgårdar.

Sju sorter...


2014-06-21 Midsommardagen
Drömde inte om löpning, bara om jobbet... Hmmm, vad innebär det?

Blev kontaktad via bloggen av en ultralöpare tillika sjukgymnast som erbjöd sig att titta på min stackars fot. Han hittade direkt en massa "fel" på foten såsom låga valv och tunn fettkudde. Han hade personlig erfarenhet av plantar fasciit och hade behandlat sig själv med akupunktur, så det var det jag skulle få testa. Nålar och ström in i hälen. Häftig upplevelse, även om det var meningen att det skulle gränsa till obehag. Direkt efter behandlingen kände jag inte av smärtan alls, men efter ett tag kom den tillbaka till "normalt".

Jan berättade att behandlingen startar igång en inflammation, vilket är förutsättning för att en skada ska läka. Jag uppmanades att inte äta något inflammationsdämpande, som Voltaren, och att jag kunde förvänta mig att jag skulle ha ondare än vanligt nästa dag. Ska bli spännande att se om det fungerar. Jag är ju lite rödlätt, och av någon okänd anledning ska akupunktur tydligen fungera bättre på oss. Lustigt!

Sent på eftermiddagen drog jag iväg till sjön och simmade lite. Blev kallt mot slutet så jag gick upp tidigare än vad jag hade tänkt. Blev ändå 2,5 km.


2014-06-22 Söndag
Det blev simning idag också. Denna gången tillsammans med fem andra tjejer med blandade erfarenhet av frisim och öppet vatten. Vi åkte till Sjötorpasjön och valde Hästabryggan som låg i lä. Förutom påtagningen av våtdräkterna, som genomfördes under skratt och stoj, så började vi med lite teknikgenomgång. Sedan hoppade vi i vattnet och fortsatte med att fila på teknik; alltifrån läget i vattnet till hur man utnyttjar glidet, hur man andas utan att anstränga nacken, och hur man tittar framåt. När alla kände sig bekväma simmade vi ut på sjön och bort till en brygga. Här valde några att sedan simma tillbaka, medan jag och Jeanette simmade ytterligare en bit längs sjön.

Lånade ut min nya våtdräkt, och märkte därför hur stel min gamla var över axlarna (eller snarare hur smidig min nya är). Hade också ett par Fivefingers på fötterna för att obehindrat kunna stå på botten när jag instruerade. Simmade sedan med dem också. Inga större problem, men det kändes att de bromsade lite.

Alla blir snyggare i neopren (och på suddiga bilder)

Undervattens-selfie

Sedan blev det fika på stranden för att få upp värmen i fingrar och tår. Ute på sjön såg vi tre simmare som var på väg mot oss. Kicki tyckte att vi skulle överraska dem med att bjuda på kaffe. Vad gör man inte när man få oväntat besök. Och karlarna blev verkligen överraskade och glada över det värmande depåstoppet.

Café Hästabryggan


2014-06-23 Måndag
Snorig och täppt i näsan igen. Nej, nu får jag ta ett uppehåll i simmandet ett tag. Verkar faktiskt som om jag är förkyld. Varit trött trött trött hela dagen också, och ont i huvudet...

Försökte springa lite idag. Aj, det gjorde ont. Nästan lika ont som på Tjejmaran. Inte bra. Men Jan hade berättat att hälen kunde bli värre 1-2 dagar efter behandlingen, och i går eftermiddag började den göra ont. Gjorde lite övningar i trädgården istället för att få igång kroppen. Testade att springa efteråt och det kändes faktiskt lite bättre när musklerna blivit lite varma. Totalt blev det knappt 500m löpning idag. Haha! Men det är ju alltid en början.

Fick lite akupunktur idag också. Fler nålar och mer ström. Räknar med att jag har ont imorgon... Men det gör inget om det blir bra i slutändan. Och jag är evigt tacksam för att Jan tar sig tid att försöka få ordning på min fot.

Kvällen spenderades i solen på balkongen tills det blev för kallt i vinden. När kommer värmen egentligen???

Börjar fundera på vad jag ska göra i sommar. Tänk om jag kunde planera vädret också...

Hittade en bra mapp på Lagerhaus där jag kan förvara mina planer


2014-06-24 Tisdag
Stack i väg till Sjukhuset och ortopedservice. Det är här man kan beställa gjutna sulor. De har drop-in så jag tänkte att det var bäst att hänga på låset. Men det var tomt i väntrummet och jag fick hjälp nästan direkt. Förklarade mina problem och att jag var ultralöpare. Blev återigen förvånad över att ortopedteknikern inte ramlade av stolen och förmanade mig att sådant skulle man inte hålla på med. Nej då, han snarare såg det som att jag då hade koll på skor och fötter.

Fick trampa i skumplast och han markerade var pelotter och urgröpningar skulle vara. De hade ont om tider, egentligen ingen förrän i augusti, men jag blev ändå inpetat på en tid på fredag. Otroligt imponerad och tacksam över den service, kunskap och förståelse jag mötte under detta besök.

Eftersom jag var i närheten av Ryds ängar passade jag på att ta mig en promenad där. Det var längesedan sist och nu grönskar det ordentligt. Följde en nygammal stig som jag inte gått på flera år. Upptäckte strax varför; man måste passera ett riktigt blöthål. Men det gick bra. Ska nog springa denna rundan ofta så snart foten har läkt ihop. Joggade några tiotal meter emellanåt. Särskilt när det var lätt utför kunde jag springa nästan smärtfritt.

Nå ja, promenaden ledde till att plantar fascian fick anstränga sig och resten av dagen hade jag ont igen. Men det var det värt. Avslutar detta blogginlägget med lite bilder från dagens tur.

Fotriktiga skor, hålfotsinlägg och stödstrumpor. Är det vad som krävs för att jag ska kunna springa igen så är jag villig att testa, men oj vad gammal jag känner mig...


6 kommentarer:

 1. Ska jag ha rosa strumpor och kjol för att bli bra så kan du ha tantkläder ;)

  SvaraRadera
 2. Ber små böner att du repareras i snabb takt! Pepp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det börjar kännas bättre!

   Radera
 3. Håller verkligen tummarna att foten skärper till sig!
  Kram M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Har inte testat fikon ännu...

   Radera