19 juni 2014

Rehaben har startat

Följetongen fortsätter. Ingen större förbättring, snarare en berg-o-dal-bana. Men hoppet lever, om än med konstgjord andning ibland...

2014-06-14 Lördag
Började dagen med att städa och röja i mitt vardags/rehab-rum, så att jag utan problem kan göra alla möjliga och omöjliga övningar där. Nu ligger alla prylar från hemflytten i sovrummet istället. Ett senare problem...

Testade de flesta av rehabövningarna. Oj, vad rumpan darrade efteråt. Det där var muskler som inte jobbat ordentligt tidigare... Ska nog ta det lite försiktigt för att slippa grymmeträningsvärken!

Efter lite slöande och intagande av lunch kom jag tillslut iväg för att ta mig ett dopp i sjön. Solen sken, men det var blåsigt och ingen direkt värme. Nya våtdräkten "gled" på utan större problem eller pinsamheter. Väl i sjön kändes den riktigt bra. Simmade mellan bryggan och badplatsen; ca 250m enkel väg. Det var mycket lättare att simma idag jämfört med förra gången. Beror det på träning eller ny utrustning? Det blev tre rundor till badplatsen, samt en runda tvärs över sjön och tillbaka. Totalt ca 2000m. Var ganska kall om händerna efteråt. Vinden kyler. Ska kanske skaffa ett par tunna neoprenhandskar att simma med... Tror förresten att foten gillade att vara länge i det kalla vattnet. Kändes bra efteråt.

Jag måste orka

Vid badplatsen så jag också en simmande orm. Snok (tror jag) eftersom det främst var huvudet som stack upp som ett periskop. Målmedvetet simmade den bort mot en vassrugge. Hmmm, borde jag bli rädd nu? Nej, det orkar jag inte. Det är främst snokar som simmar, och de är inte giftiga. Huggormar kan simma om de måste, och kan bitas i vattnet. Om jag skulle råka träffa på en simmande huggorm, och den skulle få för sig att bita mig, så skulle det i så fall vara i händerna eller kanske fötterna, och det är inte fullt så farligt. Skulle jag ha riktigt otur skulle den bita i ansikte eller hals, och det är inte bra, men sannolikheten är minimal. Men resten av kroppen är täckt i tjock neopren och klarar sig nog. Så jag struntar i att vara rädd för simmande ormar. Jag är inte rädd för hajar eller flodhästar heller.

Resterande delen av eftermiddag och kväll nös jag och näsan rann. Förkyld? Nej, jag brukar nysa efter jag har simmat. Någon allergisk reaktion i näsan. Inte alls ovanligt hos simmare. Men denna gången var det värre än vanligt. Berodde nog på att det var mycket pollen i vattnet. Handduken blev alldeles grönbrun när jag torkade mig i ansiktet efter jag klivit ur vattnet. Är inte allergiker i vanliga fall, men har ibland reagerat på gräs och just nu är det ju höga halter gräspollen, både i luften och i sjöar.


2014-06-15 Söndag
Täppt näsa hela natten. Varken nässpray eller allergispray hjälpte. Kände mig ganska hängig hela förmiddagen. Den planerade cykelturen fick skjutas på framtiden. Men fram emot eftermiddagen började jag kunna andas normalt igen. Cykla eller simma?

Cykla blev det. Strålande väder. En varm vind från väster. Stannade till halvvägs och gjorde en rehabövning. Har verkligen sämre balans, och styrka, i vänsterbenet. Kan det vara en orsak till fotproblemet?

Skön kväll att cykla. Har inte fått vana att cykla så långt än. Förra året var ca 10 mil det längsta. I år vill jag bekvämt cykla längre träningspass. Ska hitta några trevliga rundor. Rehabbandet kan ju bli långvarigt...


Snitthastigheten sjönk mot slutet, men det berodde snarare på motvinden än på orken. Funderade över vad jag tycker om att cykla med andra, och kom i år igen fram till att jag gillar att cykla ensam. Visst, jag måste hela tiden dra, men det är ju det som är träning. Och skulle jag någon gång cykla på en tävling så skulle det vara ett triathlon, och då får man inte köra i klunga ändå.

Drygt 5 mil blev det, och för den som vill jämföra sig med mig så snittade jag ca 25 km/h, men då är stadskörning längs cykelbanor mm i Skövde inräknat samt minst 15 km motvind.


2014-06-16 Måndag
Vaknade till regn. Passade på att göra lite rehabövningar i väntan på att det skulle sluta. Fortsatte att se tråkigt ut så jag beslutade mig för att ta tåget till Stockholm och städa ur det sista i min lägenhet där.

Foten har verkligen gjort ont idag. Inte alls blivit bättre. Funderar på om det berodde på gårdagens cykling, eller om det är rehabövningarna, som innehåller mycket balansträning, som är orsaken. Är öm under hälen, men det gör mest ont när olika små muskler i underbenet och foten aktiveras eller stretchas. Suck! Vill inte ha ont. Vill kunna springa och gå obehindrat. Nu gör det ont bara att gå till toa... Börjar försöka förlika mig med tanken att jag måste lämna återbud till Swedish Alpine...
"Det kunde varit värre. Vet inte hur bara..."


2014-06-17 Tisdag
Efter smärtsam stretching under gårdagen så känns faktiskt foten mycket bättre idag. Tror inte att problemen har något med fettkudden att göra, utan det handlar om muskler och ligament samt rörligheten i dessa. Och ju mer jag googlar desto mer verkar det som om plantar-senan är involverad...


Fram emot eftermiddagen kom jag äntligen iväg. Det fick bli en tur runt sjön idag. I vanliga fall springer jag ett par varv runt Karstorpssjön, men nu får jag upptäcka den från sjösidan istället. Riktigt läckert. Istället för att simma mellan bryggorna så blev det idag ett helt varv, ca 1,5km. Det är mysigt att glida fram i vattenytan. Inte lika lätt att se som från en kajak (eftersom jag mest tittar ner i vattnet), men lite samma känsla. Eftersom ögonen är så nära vattenytan var det till och med svårt att upptäcka näckrosorna innan jag simmade in bland dem. Önskade då att jag hade haft en kamera på huvudet. Simmade mellan vassruggarna och fågelön. Läckert. Tänk att få simma längs en å någon gång...

Testade de nyanskaffade simglasögonen. Fantastiskt bra sikt. Tog även med min rosa "raceväst". En flytboj som kan blåsas upp och har även ett vattentätt fack för värdesaker och annat. Praktiskt att kunna få med sig energi mm, samt ha lite flythjälp om man vill vila. Och så syns den också. Påverkade inte simningen mer än att jag kände den dunsa mot rumpan. Kan bli besvärligare om det blåser dock.På kvällen gjorde foten ont igen. Varför??? Har största respekt för de som lider av kronisk smärta. Det hjälpte lite mot smärtan att hämta ut mina Hoka. Storleken passade, men vilka monster de är!

2014-06-18 Onsdag
Tog Voltaren i går kväll och i morse, och foten känns bättre. Jag tar inte Voltaren för att kunna springa på foten, eller kunna träna över huvud taget. Jag gör det för att vardagen ska fungera och för att jag inte ska känna mig så trött. Jag vill orka göra rehabövningarna utan att behöva fundera över om foten kommer att bli värre eller inte.

Idag var det dags att börja jobba igen. Det är nästan ett år sedan sist, eftersom jag har pluggat. Det mesta var sig likt och sektionen verkar ha klarat sig bra utan mig. Småpratade med min personal om vad som har hänt under året, och inser att det finns mycket inspirerande saker att ta tag i till hösten. Nu är studietiden, då jag bara behöver tänka på mig själv, över.En annan positiv sak med dagen var att foten kändes bra när jag kom hem. Har visserligen inte gått så mycket, men suttit och stått hela dagen. Hade ett par sulor med pelott under det främre fotvalvet. Kan det ha haft betydelse? Eller var det morgonens Voltaren som fortfarande hade effekt?

Kvällen var solig och varm, men jag stannade hemma och körde lite rehab. Bäst att passa på när foten känns bra.


2014-06-19 Torsdag
Hann med lite rehab före jobbet. Foten har känts ganska bra hela dagen. På hemvägen cyklade jag förbi Intersport och skaffade mig Footbalance-sulor som blev utprovade för mig. Jag hade tydligen ganska starka fötter, men främre och bakre fotvalvet var lågt, och jag föll in lite när jag började på knäna. Å andra sidan reste sig fotvalvet ordentligt och jag nästan lutade utåt när jag böjde upp tårna. Nåja, jag är desperat och hoppas att sulorna kan hjälpa mig. Har börjat med golf också. Ja, alltså rulla golfboll under foten.

Nu är det dags för semester. Har ännu inte gjort några närmare planer, men jag ska ta tag i det snarast. Behöver göra två olika planer beroende på om foten fixar sig eller inte. Antingen blir det löpning och fjällvandring, eller så blir det simning, cykling och kajak. Skönt ska jag ha det i alla fall.


Glad midsommar på er!

7 kommentarer:

 1. Jag är mest rädd för Svanfamiljer när jag är ute och simmar ;)
  Du kommer till slut bli bra i foten, du är tillräckligt envis och kunnig att du aldrig ger dig förrän det blir bra.
  Så är det faktiskt. Tills dess är det bara att simma cykla och rehaba

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det därför du skickar ut Vanja att jaga bort svanarna. Men på bilden såg det ut som om hon hade största respekt för dem... ;-)

   Ja, jag hoppas att du har rätt. Jag tänker att det alltid är som mörkast före gryningen, och jag hoppas att solen snart börjar synas i öster... :))

   Radera
 2. Hejsan Annelie.. Läser din blogg med förtjusning. Befinner mig själv i "ultraträsket" här i Skövde. Mötte faktiskt dig och Jan-Erik m.m i löparspåret i närheten av Karstorpssjön för någon tid sedan. Tråkigt att du är skadad. Har själv haft problem med plantar fascit och liknande problem med fötterna av och till. Då jag arbetar som sjukgymnast har jag kurerat mig själv med akupunktur med bra resultat. Om du vill kan jag titta på foten och ev sätta några nålar. Det är den minsta tjänsten jag kan göra för en ultrakollega med skadeproblem.. (och vars blogg jag följer) Skicka ett meddelande på Facebook ifall du är intresserad.. Jag är lätt att hitta på Facebook eller funbeat.. Med vänlig hälsning Jan Ekmark

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Vad kul att vi har träffats (fast jag inte kommer ihåg det...) Det måste varit i början av maj då jag hade några trailvänner på besök och vi sprang Billingeleden.

   Jag tar gärna emot lite hjälp med foten. Hör av mig!

   Tack

   Annelie

   Radera
  2. Kul. kommer ihåg att vi möte några löpare i slutet på rundan :)
   Hjälp Annelie att bli bra så kan det kanske bli en gemensam tur en gång. Om du nu tycker skrattempo är en bra fart.

   Radera
 3. Peter Lindmark21 juni 2014 21:56

  Det gör gott att du har lätt till flera alternativa träningsformer!
  Själv tjurar jag helst bakom en buske när det är skadat...

  Funderar på att ta mig vidare från hundsim - den där blåsan verkar intressant. Var finns sådana?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är tacksam över att jag har andra sporter att falla tillbaka på, och där jag inte behöver börja från noll.

   Bojen har jag köpt på Wolfwear. Väldigt smidig och märks knappt. Gott om plats för telefon, nycklar, energi etc. Man ska dock vara försiktig med att öppna den ute på vattnet. Risken finns att man dränker allt ;-)

   http://www.wolff-wear.se/triathlon-1/simtillbehor/saferswimmer-large.html

   Radera