19 juli 2015

En vecka utanför min box

Att gå i gamla fotspår, och undvika det som inte känns helt bekvämt, är lätt. Därför bestämde jag mig för att denna veckan utmana mig själv och ta ett steg ut ur boxen.

Jag undviker helst att träna tillsammans med andra, särskilt nu under de senaste åren då jag varit skadad till och från. Det har helt enkelt inte känts bekvämt att andra ska se hur dålig form jag är i.

Jag anser mig inte vara någon social person och kanske tyvärr inte är den som tar initiativet till att träffa mina vänner och bekanta. Även om jag inte är rädd för okända människor, så är de en utmaning att umgås med dem under en längre tid. Särskilt om det är i miljöer som jag inte alls är hemma i, eller om det är en massa barn med i bilden.

Jag tycker också att det är jobbigt att göra saker och ting onödigt omständliga, som att till exempel åka iväg för att göra sådant som jag kan göra lika bra hemma. Jag tycker om att planera i jobbet och när det innefattar andra människor, men när det gäller bara mig själv så tycker ajg att det är ganska jobbigt och tråkigt.

Så det var just sådant jag nu skulle utsätta mig för! Ujuj... Hur skulle detta gå?

Det är mer detta jag är van vid, men nu var det dags att kliva av spången...

I sällskap av fåglar och blommorJag har länge tänkt att skaffa mig ett medlemskap på Skövde Crossfit för att stärka upp min hopplösa kropp, men jag har inte riktigt vågat gå dit. Men nu är jag så desperat av att inte kunna springa så jag tvingade mig dit, och plötsligt var det dags för första passet; WOD Bas. Efter en jobbig uppvärmning var det dags för teknikträning på toes-to-bar eller knees-to-elbow. Men hallå!!! Hur svag är jag egentligen??? Sedan var det as-many-reps-as-possible under 10 min av en serie med toes-to-bar, burpees och box jump. Det var ju hur jobbigt som helst. Men trots att hela kroppen darrade när jag gick därifrån, och jag insåg att jag hade väldigt stor utvecklingspotential, så hade jag haft riktigt kul.

På torsdagen var jag tillbaka igen, med fortfarande en grym träningsvärk, och körde ett pass med massor av utfall, box jump, kettlebells swingar tills benen var spagetti. Jag hade verkligen varit utanför min box, inne i crossfit-boxen!På tisdagskvällen började nästa utmaning. En kompis och kollega, som jag pluggade tillsammans med i Stockholm, var i Skövde med sin familj för att ha kusinträff på Skara Sommarland. Hon frågade om vi kunde träffas och äta middag på kvällen. Självklart! Ska jag träna på att vara social så ska jag.

Middagen var väl ingen större utmaning, trots närvaron av döttrar från 9 månader upp till nästa sex år. Vi boundade till och med lite extra uppe på hotellrummet framför Allsång på Skansen. Och där kom naturligtvis frågan om jag ville följa med till Skara Sommarland. Ojoj, nu började det bli läskigt... Men ska jag utmana mig själv så ska jag. Så på onsdag morgon så satt jag på bussen till Axvall. Vad hade jag givit mig in på???

Jag möttes av familjen Levin, och en hög med bröder och kusiner. Barn och karuseller överallt, men tack vare Polly, snart 6 år, så gick det bra. Hon och jag åkte alla möjliga saker; Gruvbanan, Splash, Tjurarna, Slänggungorna, Tekopparna, Vikingaskeppet mm. Om och om igen. Oj, vad kul det var! Vädret var perfekt, och när vi blev för varma var det dags att bada lite. Hoppade över åkattraktionerna här till förmån att plaska och träna töserna i att crawla och simma som en delfin.

En fantastiskt rolig dag, som ju inte hade varit av det om jag inte hade haft så fint sällskap. Nästan så jag ser fram emot att bli inbjuden till nästa års upplaga...

Inte alltför mycket folk vid åkattraktionerna. Desto fler vid badet...

Tjohoo!!! Foto: Maria Levin

Vi åkte tjurarna tre gånger. Uj, vad det gick! Foto: Maria Levin


På torsdagen hade jag bjudit in mig själv på fika hos Kenta, som hade semester och höll på att renovera hemma. Att ta initiativet och bjuda in mig själv är inte något jag brukar göra, eftersom jag inte vill tränga mig på. Men jag måste väl lära mig att inse att sådana besök faktiskt är uppskattade.

Jag tog cykeln och fick till riktigt snabb cykling i solen. Nästan ingen vind på ditvägen så jag kunde snitta runt 30 km/h. Jag hade en liten baktanke med mitt besök och det var att låta cykeldoktorn Kenta titta på vad det var som lät om cykeln. Jag misstänkte att det var kedjan som började bli sliten, och jag hade rätt i mina misstankar. Sedan hade jag visst lite glapp i styrlagret också, men det var snabbt fixat.

Sedan blev det "gubbfika" i trädgården och en massa trevligt prat tills jag var tvungen att sticka iväg igen för att hinna till crossfiten. Motvind på hemvägen, så benen var ganska darriga redan före jag körde slut på dem...


Snabba cykeln


På fredag morgon satte jag mig på tåget till Alingsås för att träffa Malin. Vi hade gjort en snabb planering och bestämt att träffas och låta henna visa sina stigar. Vi vandrade ut från Nolhaga och in på bla Potatisleden och runt på stigarna vid Hjortgården. Jättefint! Mycket mer granskogar än vad jag är van vid från Billingen, och en massa blåbär som måste ätas. Jag passade på att lära hunden Love att plocka sina egna blåbär. 25-30 km fick vi ihop, innan vi på trötta ben stapplade in på ett av Alingsås många caféer.

Jag skulle bo över hos Malin och hennes familj, och efter att vi hade vilat lite så gick vi iväg till sjön. Jag hade tagit med mig en extra våtdräkt som jag lurade i Malin i. Haha, alltid lika roligt att se någon försöka tränga ner sig i en våtdräkt. Men det gick bra och vi kom i vattnet någorlunda graciöst.

Färgmatchade, utan att vi hade pratat med varandra


Fika vid Gerdsken

Love äter blåbär

Blåbärsträning. Foto: Malin Johansson

Underbara stigarEnergipåfyllnad


Inte så lätt som man tror. Och blir man svettig är det ännu svårare...

Store Trän, här kommer vi!


På lördagen hade jag bestämt att simma i Delsjön med Margret, så jag tog tåget från Alingsås och vidare till Göteborg. Margret och hennes kompis Lisa mötte upp vid spårvagnshållplatsen och vi gick upp till Delsjön. Halvklart, men ganska blåsigt. Snabbt på med våtdräkterna och ner i vattnet. Här verkade inte simmare i våtdräkt orsaka lika stor uppmärksamhet som jag är van vid. Det var flera som tränade inför Göteborgssimmet.

Jag och Margret tog och följde 2,5 km-banan för Göteborgssimmet, där hon tycker att jag ska simma 4 varv i augusti. Jag har inte alls hunnit simma så mycket i år, men det kändes bra. Vi tränade lite på vårt synkro-sim. Vi nöjde oss med ett varv. Jag kände av axeln lite och det var ganska kallt om händerna i vinden. Vi gick istället upp för att sola lite. Hallå! Vart tog solen och värmen vägen???

Efter mycket prat om ditt och datt skiljdes vi till slut och jag började min resa tillbaka till Skövde. Ångrar mig lite att jag inte nappade på erbjudandet att övernatta eftersom hennes familj gjorde sushi på kvällen. Jag fick istället köpa färdig på hemvägen.

Delsjön

Sjöodjur, eller sjöjungfrur?


Sedan var det bara söndagen kvar. Vad skulle jag hitta på då? Vilka fler utmaningar har jag? Jag valde att vårda relationen med de nära vänner jag har, och frågade därför Jeanette om hon ville hitta på något. Det blev till slut en promenad tillsammans med henne och Otto vid Hornborgasjön. Att uppskatta det "gamla" i form av befintliga vänner och kända stigar är också en utmaning som inte är att förakta. Det är ju det som ger trygghet och stabilitet i tillvaron.

Hornborgasjön Naturum

I gömslet

Så härlig vandring här

Många blommor som ska förevigas


På väg ut mot Ytterberg
Nu är veckan slut och jag har börjat titta på vad jag ska göra nästa vecka. Då kommer det nog att handla om ensamma vandringar, cykling och simning. Tillbaka till normalbilden. Jag skulle däremot inte vilja ha denna vecka ogjord. Jag har lärt mig massor, och jag har fått idéer för saker att göra i höst. Och Polly har tagit en alldeles särskild plats i mitt hjärta.


3 kommentarer:

 1. En spännande och händelserik vecka! :-)
  "Tog sig i vattnet någorlunda graciöst"..... Hm. Jag är tveksam (för min egen del alltså). ;-)

  Tack för ett trevligt dygn!
  Kram M

  SvaraRadera
 2. Du verkar ändå ha trivts ganska bra utanför din box :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jo det var ju det jag var rädd för ;-)

   Radera