02 mars 2014

Sörmlandsleden Laxne till Järna

Idag vände jag ryggen åt Vasaloppet, utvecklingen i Ukraina och förberedelserna för kommande veckas seminarier. Istället fyllde jag dagen med 41 km glädje, och jag fattade ett beslut.

Fråga mig inte hur denna såg ut, men när nöden är stor är den nog guld värd.

Jag mötte Jan-Erik och Vanja i Östertälje. Vi åkte vidare till Gnesta där vi tog buss 543. Vi bad busschauffören att ta oss så långt han kunde, och det blev till vändplatsen strax efter Laxne. Sedan var det bara att göra iordning sig för att börja springa. Det var en som var ivrigare än andra...

Vanjas glädjehopp när hon förstod att det vankades långpass i terräng. Vi andra sparade på energin...

Vi följde några grusvägar för att ta oss fram till Sörmlandsleden. Väl "ombord" på leden så blev det i stort sett bara härlig stenig, rotig, lerig, blöt och alldeles underbar stig.

Skogar och sjöar utgjorde utsikten hela dagen.

Det är svårt att vara sur när man är ute på tur.

Upp och ner, hit och dit. Den trötthet i sinne och kropp som jag kände i går var som bortblåst. Idag blev jag bara piggare och piggare, och gladare och gladare allteftersom kilometrarna avverkades.

Det är svårt att vara sur när man är ute på tur

Glädje-skog

Vi raster vid två vindskydd och njöt av att sträcka ut benen och få i oss lite mat. Vanja frossade i fikon och energikakor. Det brukar märkas på farten efteråt. Raketfart!

Ett mysigt vindskydd

Det var härligt tyst i skogen. Träffade på lite folk ändå, varav en lite pojke som var beväpnad med träsvärd. Man kan ju aldrig veta vad man kan stöta på där ute...

Men hur gick detta till???

Man ska inte ramla ner i gruvhål...


Eller halka i leran (vilket skedde 5 sekunder efter att bilden togs)

Det märks att denna delen av Sörmlandsleden inte används lika mycket som de närmare Stockholm. Stigarna var inte lika slitna och det var rent och snyggt vid vindskydden. Det är positivt att alla verkar följa regler och sunt förnuft.

Vanja vet vilka regler som gäller

Är leden sponsrad? Produktplacering?

Det fanns gott om grill- och rastplatser. Men vi föredrog att springa.

En rastplats med utsikt

Grillplatser i alla riktningar

Vi sprang större delen av etapp 14 samt etapp 13, 12 och 11 fram till Järna. Det skulle visa sig bli 41 km. Nytt distansrekord för Vanja, som börjar bli riktigt stark och musklig enligt husse.

Att hålla sig borta konstiga svampar vet väl alla, men vi lyckades ändå bli helt förvirrade efter vi tittat på dessa och sprang åt helt fel håll längs en fin stig. Vi skulle egentligen följt den orangea markeringen som man ser uppe till vänster i bilden, vilket vi kom på efter någon kilometers felspringning...

Dagens runda. Mellan markeringarna för 3 och 4 mil kan man se vår lilla felspringning...

Så vad var det för beslut jag fattade? Under dagen insåg jag att det är denna sortens löpning som gör mig stark i kroppen och själen. Så därför bestämde jag mig för att inte springa Skövde 6h nästa helg. Varför springa runt, runt, runt i en park när jag kan dra upp och springa många, många timmar på Billingens stigar?

Vanja beundrar utsikten.

Även idag gick solen ner, och det skedde innan vi kommit fram till Järna. Det blev allt mörkare inne i skogen. Vi sprang dock på utan att behöva plocka fram pannlamporna, och väl framme i Järna hade det blivit helt mörkt. Efter lite väntan kunde vi ta pendeltåg i varsin riktning, och då började regnet och snöfallet. Ibland måste man ha lite tur med sig.


Tack för en härlig dag!

14 kommentarer:

 1. Lite skämmigt att du fått med den orangea markeringen på bild som vi inte såg i verkligheten ;)
  Men vi bjuder på det och skyller lite på trötthet och att stigen vi sprang fel på var så mycket finare.
  Annars är det som vi sa, De här etapperna är nog några av de finaste på leden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är alltid kul att titta på bilderna när man kommer hem... Många oväntade detaljer... Men vi får sluta att sniffa på svampar ;-)

   Radera
 2. Härliga bilder! Och story! Låter sunt beslut, ja, eller det vet du ju bäst själv! Fin sträcka med mycket historia och man förstår varför Järna heter Järna ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :)) Nästa gång ska jag/vi nog springa från Järna och norrut. Igår blev det lite för ont om tid, och dagsljus, för att kunna utforska gruvområdet. Det är tur att dagarna blir längre :))

   Radera
  2. Förstår ditt beslut angående Skövde. Varför springa bara för springandets skull, då man kan springa och få en upplevelse. Härliga bilder, leden ser fantastisk ut.

   Radera
  3. Tack :)) Var inte ens anmäld till Skövde 6h, och hade tänkt att ta det som träning inför TEC eftersom det ändå är hemmaplan. Men jag kan få minst lika bra träning längs mina stigar på Billingen :))

   Radera
 3. Mumsig inspiration, tack!

  SvaraRadera
 4. Jag är ingen ultra-löpare (än). Men måste säga att ditt val att springa ultra-långt i terräng istället för runt, runt är ett bra val.... Haha! ;-)))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att springa runt runt runt är ultra-tråkigt ;-)

   Radera
  2. Fast mycket kan bero på vilkaan har med runt och vid banan. Fast på träning så vägrar jag springa runtrunt. Och njuter gör jag inte på banan. :-)

   Radera
 5. Jag bara älskar att se er! Vilken trio :) ska bli grymt kul på billinge leden! Äntligen ska jag få träffa 2 ultratjommar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ultratjommar är vi nog alltid ;-) Vi springer mest och resonerar om det är en uppförsbacke på gång eller inte :)) Ska bli jättekul att ses om några veckor. Då ska jag tvinga i er en massa kunskaper om geologi, botanik och annan historia om Berget :))

   Radera
  2. 3st ultratjommar är vi väl ;)

   Radera