15 september 2013

Nya stigar

Denna helgen var planen att stanna kvar i Stockholm och utforska utelivet. Ja, då menar jag det riktiga utelivet, inte kroglivet. Jag ville springa längs stigar, som jag inte tidigare sprungit, och upptäcka nya områden. Och nog fick jag det alltid...


Upptäcka utelivet är härligt

Fredag

På fredagen premiärsprang jag runt Brunnsviken. Riktigt fin runda, även om jag misslyckades med att hålla mig längs sjön hela tiden. Mestadels lätt stig, grusväg och lite cykelbanor. Här ska jag nog springa fler gånger. Min runda blev drygt 15km.

Lördag

På lördagen var planen att testa Blå Leden från Rydbo till Vaxholm. Iklädd rosa kjol, knästrumpor och raceväst tog jag Roslagsbanan till Rydbo. Klädseln kändes helt normal på Östermalms gator ;-)


Rydbo station

Från Rydbo station var det bara att börja springa längs leden. De första 3-4km var det lite svårt att hitta leden ibland. Sprang en lång bit längs en fältkant utan att se en enda markering. Men sedan blev det riktigt bra märkning resten av sträckan.


Så här bra var det markerat ibland.

Det var mest smala stigar med rötter och stenar. Sådant gillar jag. Men även en hel del promenadstigar och grusvägar. Några få korta partier på asfalt. Inte så farligt kuperat, men den hel del små backar både upp och ner.


Fin stig, men här fanns inga blåa markeringar... Bara att vända och leta lite. 


Mysiga stigar i höstskog

Tog en liten rast efter drygt 10km. Här hade tydligen Pusshuset legat. Intressant för en singeltjej ;-) Men jag trots att jag satt där en stund blev jag inte kysst av någon annan än en trollslända...


Pussarna försvann nog 1914...

Sprang förbi Bogesunds slott. Riktigt trevliga stigar i detta området. Måste nog ta mig hit någon mer gång och testa några fler stigar.

Välkomman till Bogesundslandet

Snart närmade jag mig Vaxholm. Sprang över Pålsundsbron och började leta efter hamnen varifrån båten skulle gå. Frågade lokalbefolkningen, och fick kanske inte helt korrekt vägbeskrivning. Hamnade bland annat på en Montessori-skola...


Bron över Pålsundet

Nåja, efter ett tag hittade jag markeringarna för Blå Leden och jag kom fram till Söderhamnsplanen. Hade drygt en halvtimme tillgodo innan båten till Stockholm skulle gå. Passade på köpa lite mat.


Med vinden i håret...
Svettig och i leriga skor klev jag ombord på Cinderella 2. Valde att sätta mig utomhus i solen och vinden. Så skönt. Var nog den enda i kort rosa kjol och knästrumpor här också...


Gröna Lund
Efter en stund i full fart på havet (nja, kanske inte något riktigt hav förstås) så gled vi in i Nybroviken. Såg några som uppenbarligen skulle springa Sthlm Halvmaraton. Jag gick istället hem för att få i mig lite mat. Jag hade ju redan sprungit mitt terränghalvmaraton. Nöjd med dagen.


Söndag

Nej, nej, söndagen är inte någon vilodag. Men huvudet ville det. Det försökte övertala mig hela morgonen att strunta i löpningen. Trots det tog jag mig till Stockholm Östra och tog Roslagsbanan till Rydbo igen. Idag skulle jag springa norrut istället.

Tydligt. Det gillar jag.

Efter ca 2km lämnade jag Blå Leden och sprang in på anslutningsleden till Roslagsleden. Den leden bestod mest av grusvägar. Kan inte påstå att det fanns något upphetsande att titta på. det var helt enkelt en anslutningsled...

En fin grusväg i skogen

Vackert längs Ulinasjön. Men stigen var inte så upphetsande. "Vad gör jag i den här djungeln???"


"Man kan leda en häst till vatten, men inte tvinga den dricka." Hmmm, någon som har försökt...
Jaha, här ska man bygga en väg mitt i leden :(

Äntligen ute på en lättsprungen stig.

Jag hade stora förhoppningar när jag äntligen kom fram till Roslagsleden

Roslagsleden var lite finare och markeringarna var också lite bättre underhållna. Lite tråkigt med denna sträckan var att man aldrig var utom hörhåll för någon motorväg. Det blev också en hel del löpning på motionsspår, grus- och asfaltsvägar. Men jag ska vara rättvis och säga att det var en ganska trevlig tur ändå.

Började med att "klättra" upp på Löttingekullen 58 m.ö.h.

Vid Vallentunasjön hittade jag den Romantiska Udden. Tog en rast där, men det blev inte mycket mer romantik än en energikaka och lite stretch...

Huvudet hade ingen större lust att springa idag. Jag tror att löpning i okänd terräng med mycket kartläsning, letande efter markeringar och felspringningar tär på den mentala orken. Däremot var benen pigga och hade ingenting emot att springa idag igen. Jag lyckades få huvudet, genom att ge hjärnan energigel och russin, att hålla en neutral attityd så att det åtminstone inte hindrade benen från att göra det de tycker om.

Visserligen gillar jag steniga och rotiga stigar, men detta var ju löjligt. Inte roligt för trötta ben.

Utsikt över Käringsjön

Höststigar när de är som bäst.

När jag hade mindre än 5 km kvar kom jag in i Rinkebyskogen. Jag hade sett fram emot en skön avslutning längs lätta stigar. Men icke! Någon hade fått för sig att gräva upp halva skogen precis där leden gick. Jag traskade omkring i skogen och försökte hitta leden igen. Tillslut började jag springa innanför avspärrningarna, och då hittade jag en markering. Hittade sedan motionsspåren och följde dessa söderut och hoppades att leden skulle dyka upp igen. Frågade några andra som var ute och gick i spåren, men fick åter igen oanvändbara svar. Vet inte folk var de är någonstans???

Inte konstigt att det var svårt att hitta leden...

Tillslut hittade jag de orangea markeringarna igen och kunde i måttlig fart ta mig till början/slutet av Roslagsleden. Men min tur var inte slut här; jag skulle ju tillbaka till Stockholm. Följde cykelbanan mot Mörby centrum och tunnelbanan. Klockan stannade på strax över 30 km.

Porten till Roslagsleden

Det blev en helg med mycket löpning. Nästan 70 km på tre dagar. Blir nog lite återhämtningsjogg i morgon bitti, men då får det bli längs välbekanta stigar.
12 kommentarer:

 1. Tack! Du får följa med nästa gång ;-)

  SvaraRadera
 2. Faktiskt är det den första delen av Roslagsleden (Danderyd-Domarudden) som jag inte har sprungit. Verkar just nu inte alltför kul. Kan däremot varmt rekommendera resten. Domarudden-Norrtälje är jättefin även de km som följer väg.
  Grisslehamn-Norrtälje springer du med hjälp av loppet "Jättelångt"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min något trötta hjärna kan ha bidragit till att jag inte tyckte att stäckan var så rolig. Den Blå Leden ner till Vaxholm upplevde jag dock som mycket rrevligare. Istort sett bara fina stigar.

   Jag ska fortsätta och beta av resten av leden de helger jag är i Stockholm. Roslagsbro-Grisslehamn sprang jag i samband med Tjejmarathon. Kan tyvärr inte säga att jag tyckte den sträckan var särskilt uppghetsande heller. Jag är väl bortskämd med att springa längs Billingeleden... :)

   Har du några andra tips på trevliga leder att springa långpass längs?

   Radera
 3. En enkel att ta sig är Sörmlandsledens första del, Björkhagen-Rudan (Handen.
  Ungefär som Sörmland Ultra Marathon. Men springer man enbart på leden är det ca 37km. Med bra fika stopp vid 14km (Alby fritidsgård) och 25km Tyresta by.
  Annars kan man ta Pendeln till Kungsängen och springa tillbaka till Stockholm efter Mälaren. Kan vara lite si och så med öppna fik nu efter badsäsongen.
  Delar av den sträckan är på Upplandsleden.

  http://www.funbeat.se/tracks/index.aspx?RouteID=1640155
  http://www.funbeat.se/tracks/index.aspx?RouteID=560428

  Fast du behöver ju inte starta hos Carina (första)
  eller sluta hos Kristina ( den andra)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Fik och sådant kan jag klara mig utan. Kan vara bra att kunna fylla vatten, men även det kan man klara sig utan. Ska kika igenom dina förslag inför nästa helg i Stockholm :))

   Radera
 4. Underbara bilder! Riktigt roligt att du vågar utforska på detta vis. Jag måste våga mig ut mer....tror det finns massa härliga stigar att utforska och som bara väntar på mig. Var det Roslagens leden som Tjej marathon gick på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara att sticka ut. Fram kommer man alltid (även om någon bestämmer sig för att bygga om skogen...).

   Ja, Tjejmarathon gick/går längs den nordligaste delen av Roslagsleden från Roslagsbro till Grisslehamn. Ska du hänga på nästa år?

   Radera
  2. Är allt lite sugen på det! Har inte riktigt bestämt mig men verkar vara ett roligt lopp...Hur ser det ut för dig?

   Radera
  3. Jag planerar för att delta, även om jag inte vet datumet ännu. Det jag tyckte var trevligt med loppet var den opretantiösa stämningen. Det var mer ett lopp än en tävling. Sedan var det ju bara 56 startande. Precis lagom :) Och jag gillar att det var få vätske/mat stationer då det blev lite mer äventyr över det eftersom man måste bära med sig sitt eget, samt att det var lite lurigt att hitta ibland. Inte lika tillrättalagt som många andra lopp.

   Sedan ska jag vara ärlig och säga att jag inte tyckte att sträckningen var den mest spännande. Mest grusvägar. Eftersom jag hade sprungit mycket i "riktig" terräng innan så blev det ganska enformigt.

   Radera
 5. Om ni nu inte redan vet om sidan, så måste jag nu bara få tipsa om den här:
  http://www.gpsies.com/trackList.do
  Vart man än åker i världen så kan det finnas en alldeles underbar runda.
  Har man sedan en GPS klocka är det bara till att ladda ner spåret och ge sig ut på nya äventyr.

  SvaraRadera