06 oktober 2013

Statusuppdateringar med precision

Jag är säkert inte fri från skuld, så därför kastar jag inte första stenen. Men vad jag blir förundrad över är varför så många publicerar statusuppdateringar med exakt sträcka, tid och tempo på sina träningspass (och då menar jag inte att lägga en länk till sin träningsdagbok). Det är inte ovanligt att på facebook hitta inlägg som "Jag sprang 13,7 km i 4.53-tempo". Eller ännu hellre; ett foto på sin klocka.

En pålitlig träningsklocka. (Bild lånad från internet)


Vad vill de säga? Är det skryt? Är det stolthet? Fast skryt och stolthet är väl egentligen olika sidor av samma medalj... Varför är det så viktigt att ta med decimaler? Varför inte i så fall ta med ännu fler decimaler??? Eller går gränsen just nu vid att ange på 100m när. Varför inte avrunda? Eller känner man sig som fuskare om man avrundar uppåt?

Och om man anger farten med så hög noggrannhet, bör inte då också vindhastighet, vindriktning, antalet plockade höjdmeter, luftfuktighet och temperatur anges? Och underlagets densitet förstås. Detta har ju stor inverkan på resultatet.

För att kunna avgöra om resultatet är bra eller dåligt för personen så måste jag troligen känna den, eller åtminstone ha tillgång till deras träningsdagbok. 4.53-tempo kan ju vara fantastiskt för någon, eller ett tecken på överträning för någon annan.

Springer dessa personer alltid max och strävar efter personbästa på alla träningspass? Varför skulle det annars finnas någon vits med att publicera dessa data? Använder de facebook som träningsdagbok?  Lite opraktiskt format tycker jag. Har detta fenomen ökat just på grund av de sociala medierna OCH tillgången på GPS-klockor? Mina funderingarna är många, men jag har inga svar.

Jaja, jag vet att jag raljerar, och det är nog många som nu hamnar i försvarsställning för att rättfärdiga siffrorna i sina inlägg. Jag kritiserar inte någon. Det är fritt för alla att, inom vissa gränser, skriva vad man vill i sociala medier. Jag bara förvånas och förundras över fenomenet.
Bild lånad från internet

För mig personligen så innebär träning sällan någon form av maxprestation. Att publicera data från ett lösryckt träningspass säger inte mycket om mig. Kanske skulle totalmängd (tid eller distans) under en månad ha större relevans. Det är också därför jag har "förbjudit" mina vänner och kollegor att ställa frågor om just hur långt jag har sprungit eller liknande; det kommer ju ändå bara att bli en siffra ryckt ur sitt sammanhang. Jag har inget intresse av att få andra att känna sig sämre bara för att de inte sprungit lika många mil som jag under en vecka. Jag är också lite trött på kommentarer som "du som springer så mycket borde väl vara mycket snabbare". Ja, det kanske jag borde...

Varför inte istället skriva om sitt träningspass utifrån tid och ansträngningsgrad (Borg-skalan) istället? Då blir det mycket mer relevant och andra kan faktiskt jämföra sig utifrån sina förutsättningar. Eller är inte det sättet tillräckligt mätbart? Är vi alltför tävlings- och prestationsinriktade även under träning, och vill visa eller jämföra oss med absoluta siffror?Att berätta om, eller skryta med, sitt resultat från en tävling tycker jag är en självklarhet, eftersom det för många är just det tävlingar handlar om. Men det förminskar inte prestationen för dem som bara hade målet att nå målet.
 
På tal om tävlingarna så tycker jag att det är roande att se löpare springa en helt vanlig dag med en t-shirt som man fått i olika lopp tex Sthlm maraton, Midnattsloppet, Sthlm ultra. Tycker de att tröjorna är snygga och sköna? Är det ett sätt att sätta sig i respekt hos övriga löpare? Är de stolta över sin insats? Min "Sthlm Ultra finisher" t-shirt ingår i min uppsättning myskläder. Den är varken skön eller snygg. Det ska verkligen vara kris i tvättkorgen när jag springer i den. Inte för att jag inte är stolt över att ha sprungit loppet (fast jag sprang bara 50K), utan för att jag inte har något behov av ett sådant attribut för att visa vem jag är som löpare. Jag gillar att hålla mig neutral. En lopp-tröja sänder signaler vare sig man vill eller inte.

Bild lånad från internet

Stör jag mig på dessa siffror i statusuppdateringar? Nej, inte mer än att jag reflekterar över det. Jag kan faktiskt bli lite road över det ibland.Eftersom jag själv inte känner något behov av att publicera mina träningsresultat så funderar jag på varför andra gör det. Jag behöver ju inte läsa, och om jag vill kan jag gå ur de eventuella grupper där detta verkar vara den gällande kulturen. Däremot tycker jag synd om de som drivs av denna prestationshetsen, och alla de som säkert på grund av sådana statusuppdateringar upplever besvikelse över sina egna resultat.

Jag vet att det finns facebook-grupper, t.ex. Cyklande Tjejer, där medlemmarna uppmanas att undvika statusuppdateringar där man anger data som fart och sträcka. Detta för att alla ska känna sig välkomna oavsett ambition och förmåga. Fram för fler sådana grupper.

Idag var jag ute och sprang milen. Det kändes riktigt bra. Utan att det var meningen så fick jag till den snabbaste tiden på länge. Kul för mig!


PS: Detta var uppenbarligen ett väldigt känsligt ämne att döma av reaktionerna. Framförallt min kritik/funderingar kring lopptröjor. Vi är uppenbarligen väldigt olika och har olika inställning till hur vi vill framställa oss själva.

Jantelagen är ett ord som kommit fram. Jag är verkligen inte någon som förespråkar jantelagen. Jag tycker att man ska få visa vem man är och vara stolt över det. Skryt så mycket man vill och orkar. Att bära en t-shirt som kopplas ihop med ett lopp eller någon sponsor tycker jag stjäl lite av min egen löparidentitet; jag vill "stråla" på egen hand :))

När det gäller statusuppdateringarna är det den höga precisionen med sekunder och meter som jag tycker är värt at reflektera över, inte att man berättar om sin träning och prestationer.

Jag tycker att man kan lära sig mycket om sig själv genom att reflektera över saker och ting. Fortsätt reflektera där ute!6 kommentarer:

 1. Funderade ett tag om jag var en av stollarna som la ut tid och km.... Nä inte jag inte men en jävla massa bilder på mig och små grisarna hehe.... Använder tröjor jag fått på lopp. Dom som funkar andra har gått till barn i Colombia! Slipper gärna köpa... Köper aldrig jag tränar för.... Min tröja från Berlin vet jag inte riktigt vad jag ska ha till. Vanlig bomulls tröja blir nog mys tröjan en fredags kväll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bilder på grisarna är helt godkänt :))

   Radera
 2. Bra inlägg! Håller med dig om exakta tider på sekunden som måste basuneras ut. Men däremot gillar jag finisher tishor! :)

  SvaraRadera
 3. Du har ingen GPS klocka eller hur. :-)
  Tror det är så enkelt att har men en klocka som anger i 2 decimaler så skriver man det utan att tänka. Tror det är det hela, man slipper tänka bara skriva av, då kan det inte bli fel.
  Människan är lat. Tror även att det är användandet av appar som sedan är direkt kopplade till Facebook, blir ju en reklam för appen.
  Angående användandet av finisher t-shirt så är det en självklarhet för mig på träning. Enda anledningen är att jag tycker det skulle vara en resursslöseri om de bara blev liggande och jag köper andra för att använda. Ska dom slängas ska dom slitas ut först. Tänk på naturen :-)
  Om den är ful eller inte spelar väl ingen roll.
  På tävlingar är det däremot en annan sak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, Janne, jag har allt GPS-klocka, eller två... Och jag logga all min träning. Men kanske är jag inte så "lat" och orkar avrunda ;-)

   Haha, jag får väl försöka få tag på fler lopp-tröjor, men än så länge har jag bara en enda i min ägo. Fast skulle jag få en i något, för mig obetydligt lopp, kanske jag inte ens bryr mig om att ta emot den. Jag är inte en t-shirt-människa helt enkelt :)) Linne eller undertröja brukar vara det som används mest.

   Ha det gott!

   Radera