22 november 2013

Recension Altra Intuition 1.5 och Altra Superior

För något år sedan slog Hoka-skorna igenom stort. Jag har också sneglat lite åt dem, men har läst i recensioner att de är lite trånga i tåboxen, och de går inte att få tag på i min storlek bland dam-modellerna. Var också lite skeptisk till den tjocka sulan och att jag hört att dämpningen känns lite svampig. Därför gick jag emot strömmen och skaffade mig ett par Altra Intuition 1.5 istället.

 
 Altra är ett relativt okänt märke på den svenska marknaden. I USA började Brian Beckstead, Jeremy Howlett och Golden Harper modifiera befintliga skor på marknaden genom att göra dem till "zero-drop". Dock var det inga företag som nappade på idén, utan därför startade de sitt eget företag i 2009. .

Barefoot Running Shoes by Altra Zero Drop


Altra-skorna riktar sig till ultralöpare, men fungerar på alla sträckor. Det finns modeller i tre segment; för tävling, landsväg och terräng, men när det gäller terräng så handlar det om främst torra stigar. Alla Altra-skor har 0-mm drop. Just nu finns det ca 7 olika modeller för vuxna, och alla i dam- och herrläster, men till våren 2014 ska det komma in nya modeller.

Average feet transition
Från www.altrazerodrop.com

Karaktäristiskt för en Altra-sko är den generösa tåboxen. Om man tycker att Inov-8 Trailroc ser ut som Kalle Anka-fötter så är det ingenting mot att ta på sig ett Altra Intuition. Men så länge man inte tittar på fötterna så känns inte skorna klumpiga, utan snarare ovanligt sköna. Det är lätt att fötterna blir bortskämda...
Foot Shaped Design
Från www.altrazerodrop.com

Det är inte helt lätt att få tag på ett par Altra-skor. Jag hittat två amerikanska web-shops som levererar till Sverige; Optimal Run och Runningwarehouse. Den enda europeiska återförsäljaren jag hittat är Northern Runner, men de har än så länge ett ganska begränsat utbud.

Jag och mina Superior, och mina benvärmare.

Recensionerna utgår från mina referenser. Väldämpad för mig är kanske inte väldämpad för dig. Jag är framfota/helfotalöpare, som i slutet av en lång distans kan falla tillbaka på hälarna. Jag gillar flexibla skor där jag kan känna marken under fötterna.

Altra Intuition 1.5

Detta är dam-modellen av Instinct 1.5. Det är en asfaltssko med bra dämpning, och lämpar sig därför mycket bra till mängdträning och ultralopp. Dämpningen är fast, så det känns inte som om man har tvättsvampar under fötterna. Passformen är perfekt. Foten känner sig så ombonad att den vägrar lämna skon. Det är en äkta damläst med lite tightare passform över häl och mellanfoten. Det gillar jag. Tåboxen är däremot generös så det är ingen risk att någon tå känner sig inklämd. Här finns en informationsvideo
 


Skon är inte någon skönhet. De ser ut som ett par rejäla arbetsskor med stålhätta. Men vad gör väl det? De är ett par riktiga arbetshästar när det gäller löpning. Sulan är optimerad för asfalt där den ger bra grepp, men inte någon onödig friktion. Det går självklart bra att springa på grus och torra promenadstigar, men blir det lerigt är det kört... De är inte några lättviktare, men väger ändå mindre än traditionella skor, och mindre än Hoka.


Jag har ännu inte hunnit springa så väldigt mycket i dessa än; ett långpass och några distanspass har det dock blivit. Hade dessa som ett av mina alternativ till Borås 6h, men lotten föll av någon anledning på ett par Pearl Izumi istället.

Skorna är väldämpade, men ändå studsiga. Man skulle kunna tro att skorna är långsamma, men så är inte fallet. Jag hade inga problem att hålla min vanliga fart, och kanske gick det till och med lite snabbare. Eftersom de är så pass väldämpade så kan man variera sitt steg; från tå- till hällöpning och allt där emellan. Det är bra på längre distanser. Jag upplever också att jag utan svårigheter behåller en bra hållning "good running form" mycket längre med dessa skor.


Något negativt då? Det skulle väl vara utseendet då. Vad gäller prestanda och bekvämlighet så är detta en fullpoängare. Jag har aldrig testat någon sko som liknar denna. Det närmaste är kanske Pearl Izumi EM N1 Road, men det är inte zerodrop.

Så gillar du "zerodrop", men vill ha lite mer dämpning under fotsulorna, så är detta skon för dig.


Altra Superior

Dessa skaffade jag mig ganska nyligen. Det är den mer tävlingsinriktade av de två terrängskorna. Den är lättare och mer flexibel än terrängultramodellen Lone Peak 1.5. Dock är Superior tillräckligt dämpad för att fungera som mängdsko. Här finns en informationsvideo.

 
Superior är något tyngre än Intuition 1.5, men det är marginellt. Den känns dock lite nättare. Superior har en löstagbar "rock-plate", så när man springer terräng kan man låta den ligga i, och så kan man ta ur den när man springer i snällare terräng utan risk för att trampa på stenar. Att springa utan rock-plate ger bättre markkontakt. Den extra flärpen bak på sulan är till för att förlänga sulan om man skulle tappa greppet och börja kana i en utförsbacke.Sulan är konturerad för att greppa på mjuka underlag, men mönsterdjupet är för dåligt för att ge bra grepp i djup våt lera eller gyttja. Mina erfarenheter är att skon har riktigt pålitligt grepp på grus, jord och lera; både när det är torrt och fuktigt. Fungerar även utmärkt på gräs och våta löv. På blöta hårda eller hala underlag, såsom frostig asfalt, blöta stenar eller rötter, är greppet dåligt. Den "snälla" mönstringen i sulan gör att det inte blir så tröttsamt för fötterna vid långa distanser eller när man springer på asfalt. Bra egenskaper för en ultrasko. Det ska bli intressant att testa dem i snö. Jag tror att dessa skorna är goda kandidater till att montera Best Grip på.


Detta är verkligen en glad och pigg sko. Eftersom greppet är bra mot de vanligaste underlagen så kan man fokusera på att bara mata på. Och det är bara att bibehålla löpsteget när underlaget förändras. Superior är en allätare! Skon känns så pass nätt att man inte behöver oroa sig för att man ska snubbla på sina egna fötter (vilket jag gör med klumpiga skor).

Skon påminner ganska mycket om Skecher GObionic Trail. Bägge är tillräckligt rymliga för att man utan problem kan ta på sig en tjock ullstrumpa nu när det börjar bli kallt. Trots att skon är rymlig så känns det inte som om man ska trampa ur den.

Så är man ute efter en löpglad sko för de flesta underlag, och kan tänka sig att ta det lite lugnare med blöta stenhällar, rötter och lera, så är detta ett utmärkt alternativ. 

6 kommentarer:

 1. Mycket bra skrivet! precis all info man behöver...Just denna skon blir inget i mitt stall då jag vill ha mer drop men jag hoppas på mer sko recensioner av fröken Evil!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag har ytterligare två recensioner som jag planerar att skriva i närtid, och en av dem handlar om skor som nog skulle passa fröken Hoffsan.

   Radera
 2. Hmmm...dök i höstas in i oprövade skor och använder nu 3 par Inov8. Alla är bra även om Talon 190 och RoadX 255 känns ännu bättre...än Talon 212 som jag planerar använda när snön kommer hit * brrr - hugaligen ;) *
  212 är ju inte mycket till vägskor - och 255 är mer eller mindre slicks.
  Jag tänker lite mer ombonat, inte metalldubb och vill ha mjuk hälkappa.
  Törs man prova de här Altra Superior eller kanske S.GOb trail?
  De verkar passa in i mina idéer om bra skor. Eller är någon Inov8 modell att föredra?
  Du har många väl grundade meningar - tacksam för en sådan i min riktning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som om ett par Skechers Gobionic Trail är vad du är ute efter. 0-4mm drop beroende på om man använder innesulan eller inte, bra volym i tåboxen så man kan använda tjocka sockar, och greppet är oväntat bra. Sprang Lidingöloppet med dem och det var alldrig en tillstymmelse till att jag skulle slinta på berghällarna. Har dock inte testat dem i snö ännu.
   Här finns en länk: http://www.sportamore.se/produkt/55256-skechers-go-bionoc-trail-m-svartorange

   Radera
 3. Peter Lindmark6 december 2013 23:30

  Bra tips! Sköna, lätta och med bra grepp på snö.
  På is/hårt packad snö kände jag mig inte helt trygg ens vintern jag sprang med metalldubb (Anima),
  för vinterlöpning handlar mycket om att bedöma och hantera underlag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Peter! Kul att det finns fler som hitta Altra. Jag håller med dig om problematiken med vinterunderlag. Förra året sprang jag mestadels odubbat utan att känna mig osäker; jag tog det lugnt. Favoriterna på packad snö och lite skrovlig is var faktiskt ett par Brooks Pure Connect. De gav riktigt bra friktion.

   Radera