02 december 2013

Jag är en kräsen bloggläsare

Jag är nog en ganska kräsen bloggläsare, och tyvärr dömer jag ofta "hunden efter håren" och inte efter innehållet. Men när det finns så mycket att välja på så väljer jag de bloggar där man lagt ner lite tanke på att underlätta för läsaren att ta till sig informationen. Och bland de bloggarna väljer jag sedan den bloggen som har ett intressant budskap.

Elwood var fulast i världen.
Elwood var fulast i världen. Foto: Scanpix

Samma sak gäller när någon ska hålla en föreläsning. Först skapare jag mig en uppfattning om personen, och budskapet, utifrån personens uppenbarelse; kroppsspråk, talat språk, utseende, attityd. Är detta någon som ber om ursäkt för sin egen existens, eller är det någon aldrig kommer att acceptera en fråga som kan ifrågasätta hans budskap?

Sedan är det hur presentationen är designad och disponerad. Jag har tyvärr svårt att ta någon på allvar som gått lös på powerpoints alla grälla färger, animationer och ljudeffekter. Och avslutningsvis kan jag (kanske) ta till mig budskapet.

Bild lånad från internet


Vi lever i ett informationssamhälle och vi utsätts för enorma mängder information och budskap varje dag. Vill man nå ut med just sin information så måste man sälja in budskapet med finess. Det gäller att använda rätt metod för att nå fram till sin mottagare eller målgrupp.

De grundläggande principerna för grafisk design är placering av text, balans, färg, kontrast, rörelse, mönster, proportionalitet, närhet, upprepning och ytegenskaper. Generellt tror jag på "less is more" samt på "bilder säger mer än tusen ord". Och på harmoni i färgval och proportioner.


Jag har hittat flera bloggar, som säkert har ett intressant innehåll, men designen gör att jag inte tilltalas av bloggen. Det kan vara färgvalet; ilskna färger eller för stora kontraster mellan färger gör ger nästan huvudvärk. Vissa bloggar har för mycket sammanhängande text i ett stycke, eller för litet typsnitt som gör det ansträngande att läsa om man inte har en 24" skärm. Eller så är det radbrytning efter varje mening, vilket inte heller gör det enkelt att förstå ett sammanhang.

En annan sak är språket. Jag tycker att det är jobbigt att läsa en text som baseras på talspråk. Massa animeringar, eller reklam som poppar upp, bidrar också till att jag inte väljer att följa en blogg.

Låter jag kräsen? Ja, jag är nog det.

http://sharepointsolutions.blogspot.se/2013/01/being-picky-has-hurt-lot-of-companies.html

Jag satsar inte på att få reklamintäkter för min blogg, så jag behöver inte försöka locka till mig läsare. För mig är det viktigare att förmedla mitt budskap och att inspirera, så jag satsar på att få de läsare som hittar hit att vilja fortsätta läsa.

Jag lade ner en hel del tid på att designa utseendet på min blogg innan jag öppnade den. Utan att kunna så mycket om grafisk design så utgick jag främst i från vad jag tycker om, och jag lät mig inspireras av andra bloggar som jag fann tilltalande. Sedan finns det ju alltid begränsningar i vad man kan göra när det handlar om en gratisbloggplattform... Och jag påstår inte heller att min blogg har den perfekta designen.

Foto: Privat

Det är inte meningen att kritisera andra bloggare, och om någon känner sig utpekad så är det inte mitt syfte. Jag tar däremot gärna emot feedback på hur jag kan göra min egen blogg mer läsvänlig och inbjudande, för det är ju bara ni läsare som kan döma om håren ligger rätt på min hund.

2 kommentarer:

 1. Fast det ligger mycket i det du säger; lite som att man ÄTER mer ögat, så skapar man ju en uppfattning efter utseendet på en blogg.
  Jag har en del bloggar som jag läser som jag egentligen tycker "estetiskt fel" men har fastnat ändå. Men det är inte många. Tycker enkla, stilrena bloggar är mest tilltalande. :)

  Din blogg ger lugn på något sätt. Beror nog mycket på bakgrundsbilden. :-)
  Kram M

  SvaraRadera
 2. Tack Malin! Jag tycker om din blogg också, och det är en av dem som jag följer. Skulle jag förändra något så är det teckensnittet, men det beror bara på att jag är "allergisk" mot Times New Roman... ;-)

  Jag uppfattas av min omgivning på ett visst sätt beroende på hur jag klär mig, håret och hållning, och det innebär ju att jag också sänder budskap om mig själv redan innen jag har öppnat munnen. Vill jag uppfattas som sportig så måste jag ju ge ett sportigt uttryck, eller om jag vill uppfattas som pålitlig så måste jag sända de signalerna. Sedan kan ju en persons uppfattning om någon annan självklart förändras när man lär känna varandra, men det är inte alltid man har den tiden på sig att sända in sitt "budskap".

  Så oavsett vad man tycker så har det yttre betydelse. Om jag ska beställa prylar från en hemsida så väljer jag ofta den som ger ett pålitligt intryck, och inte den som verkar amatörmässig. Det handlar om förtroende, och det är väl något som ett företag vill värna om.

  Så du har rätt i att man äter med ögat. Och när man lyssnar på radion så äter man med öronen ;-)

  Ha det gott!

  SvaraRadera