18 oktober 2013

Att klä sig i höst och vinter; Del 2: Funktionsmaterial

Då fortsätter vi att titta på hur och varför man ska klä sig i vinter. Nu ska vi titta på olika material som brukar ingå i de kläder vi har på oss, framförallt det vi har närmast kroppen. Hur fungerar egentligen "funktionsmaterial"?

För att förstå vissa av slutsatserna jag dragit så får du gärna läsa Del 1: Frysa och svettas som du hittar i bloggen här.

Jag kommer att kommentera bomull, syntetunderställ och ull. Sedan finns det ju andra material som tex silke, och mix av olika material, men det lämnar jag utanför. Jag ska också att nämna lite om det där med textil som "andas". Jag tittar bara på funktionen och lämnar faktorer som pris, hållbarhet och lukt utanför. Det brukar ju vara dessa faktorer som är mest välkända.


Bomull brukar vara tabu hos de flesta som idkar friluftsliv eller löpning därför att det suger åt sig vatten, tappar sin isolerande förmåga i blött tillstånd och kräver mycket energi för att torka. Men om det är varmt ute så är det ju just dessa egenskaper man är ute efter. Ett vävt bomullsplagg, tex en anorak, är vindtätt och "andas" bättre när det är kallt, jämfört med tex Gore-Tex, och det är därför det används av de som går på tur på skidor i fjällen. Därmed lämnar vi bomullen.


Underställ i syntetmaterial har egenskaper som gör att det kan "transportera" svett från huden. Materialet binder väldigt lite vätska och torkar därmed snabbt. Men transport- och torkningsprocessen kräver energi i form av värme/kroppsvärme eftersom svetten/vattnet måste förångas (det kan inte droppa över till nästa plagg...). Och när värmeproduktionen avtar (tex man slutar springa) så slutar även materialet sin transport av svett. Och vatten närmast huden = dålig isolering = man fryser.

Eftersom syntetmaterial torkar snabbt så kan en syntettröja med fördel användas som yttersta plagg även om det regnar lätt, eftersom kroppsvärmen kommer att torka plagget snabbare än det hinner bli blött.


Gore-Tex eller andra s.k. "andas-material" används framför allt för att de ger bra skydd mot regn. Windstopper och andra vävda material, oftast i syntet, bärs för att skydda mot vinden. Ju tätare ett material är desto bättre skyddar det mot de yttre elementen, och därmed håller det även kvar kroppsvärme och svett... Fördelar och nackdelar går hand i hand.

"Andas-material" har ett membran med hål som är så små att de släpper ut vattenånga/svett, men släpper inte igenom vattendroppar/regn. Men för att svetten ska förångas krävs ju energi/värme. Och om man har Gore-Tex i sitt ytterplagg när det är kallt så måste man vara väldigt varm för att svetten fortfarande ska befinna sig i förångad form när den når plagget. Annars kommer svetten att kondenseras till vattendroppar igen, och stannar därmed kvar på insidan av plagget. Därför kan man uppleva att en jacka som "andas" bra på sommaren verkar vara helt tät på vintern. Så täta plagg funkar ofta dåligt om man ska svettas på vintern, och bör därför bara användas när det verkligen behövs.


Ull däremot har förmågan att inte tappa sina isolerande egenskaper i vått tillstånd. Det är därför man säger att ull värmer även när det är blött. Men det pågår inte någon kemisk reaktion som alstrar värme... Ull kräver däremot mycket mer energi än syntetmaterial för att "transportera" fukt och att torka.

Visst längtar man redan tillbaka till sommaren...

Så om man vet att man kommer att kunna hålla uppe värmeproduktionen så är syntet det bästa valet. Om man däremot kommer att behöva stanna (frivilligt eller ofrivilligt) så är ull ett bättre val. Har man tex en ryggsäck på ryggen eller något annat som gör att fukt inte kan avdunsta, tex i skor, så är ull det bästa alternativet.

Vindtätt behövs oftast på framsidan av kroppen; bröstet och kanske framsidan av benen. Och huvudet så klart. Om man har porösa material, i tex ryggen, så kan svett och fukt ventileras ut.



Då har vi gått igenom hur kroppen fungerar när det gäller att frysa och svettas, samt hur olika funktionsmateriel fungerar. Snart ska jag ge tips på hur man kan tillämpa detta för att vara lagom varm och hålla sig torr under löpturen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar