19 oktober 2013

Dags för pannlampa? Några recensioner

Jag väntade tills det var mörkt ute innan jag stack ut och sprang. I förra veckan köpte jag mig en, efter många år med några inte fullt optimala, ny pannlampa. Det blev kärlek vid första ögonkastet. Jag känner mig så där pirrigt förälskad, och förbannar att jag bor i en tätort där kommunen ser till att varenda vrå är upplyst.

Jag började springa längs de väl upplysta cykelbanorna. Pannlampan hade jag släckt, förutom när jag genade över ett grönområde. Men väl borta vid Aspö gård bar det av in i skogen. Mörker, en stig, jag och min pannlampa. Sådan harmoni. Jag ska kanske tillägga att jag inte är mörkrädd.

När jag kom ut på elljusspåret (varför kunde inte det vara släckt idag) drog jag ner effekten, men jag kunde fortfarande spana efter djur vid sidan om stigen.. Tillbaka vid Aspö gård bestämde jag mig för att dumpa cykelbanan och springa stigen genom kohagarna istället. Härligt mörkt. Såg några ögon som skulle kunnat vara en räv.

Det är så här det ska vara. Mörkret under vinterhalvåret ska vara något man längtar efter. Man behöver inte springa i beckmörker för att njuta, men det ger upplevelsen en extra dimension. Och tillsammans med en pannlampa som man är förälskad i blir det ju så mycket roligare.

Sprang in om Ica Maxi också. Iförd löparkläder, reflexväst och pannlampan fortfarande på huvudet så var det ändå ingen som lyfte på ögonbrynen. Måste alltså vara en godkänd klädsel för en lördagskväll i Skövde. Och ett gott betyg för min pannlampa. Önskade i smyg att det skulle bli strömavbrott...

Vad var det då för någon pannlampa jag skaffat mig? Fortsätt läsa så kommer ni nog att kunna lista ut det.

Inspiration...

Om pannlampor

Nu börjar trådarna på facebook och jogg.se handla om vilken pannlampa man ska välja. Är det flest lumen som vinner, eller hur ska man resonera? Som vanligt är svaret; det beror på vad du ska använda den till.

Jag är genom jobbet van vid att ta mig fram i mörker. "Ljud- och ljusdisciplin", ni vet. Men på min fritid tycker jag om att lyxa till det med ljus.

Jag ska här utvärdera tre av min pannlampor, som alla har sina för- och nackdelar. Jag utgår från mina behov och förutsättningar, men det är säkert applicerbart även för andra.

Eftersom jag sällan springer tillsammans med andra så är det en faktor jag inte kommer att belysa, men generell brukar gälla att man många gånger behöver ha en starkare pannlampa då.

Jag har heller inte priset som en faktor. Man får vad man betalar för tycker jag. Det finns billiga lampor att köpa på nätet som har enormt många lumen, men jag har hört att det ofta är problem med laddaren. Det finns också billiga pannlampor att köpa på t.ex. Claes Ohlson eller liknande kedjor, och de duger säkert utmärkt till det som de är gjorda för. Dock kostar kvalitet och mer avancerade finesser.



Värderade faktorer

Innan vi går inte på de olika pannlamporna ska jag beskriva vilka faktorer jag har tittat på.

Ljusbild
Att bara titta på pannlampans lumen (ljusstyrka) är kanske inte alltid helt rättvisande, utan jag tycker att ljusbilden, hur pannlampan lyser, är mer relevant.

Helst vill man kanske se jättebra mellan 0-100 m, utan att bli bländad, men oftast behöver man prioritera. För att se var man sätter fötterna behöver man ha en stark och bred ljusbild på ca 0-10 m framför sig. Ljuset behöver vara tillräckligt starkt för att få djupseendet, dvs man ser ojämnheterna.

Men det ljuset räcker sällan för att orientera sig. Då vill jag ha en mer fokuserad ljusstråle som jag kan rikta längre fram på stigen eller ut i terrängen.

Många pannlampor kan tillfredsställa de behov man har på närljus och fjärrljus. De vanligaste kräver dock att man justerar detta manuellt. På de mer avancerade sker detta automatiskt.

Vid dåligt väder och dimma kan en stark lampa vara rent av värdelös eftersom ljuset reflekteras i alla små vattendroppar. Det blir som att springa i mjölk. Därför behöver man kunna reglera ljusstyrkan.

Drifttid
Man vill ju inte att batteriet tar slut innan man hinner tillbaka från löprundan. Och att alltid behöva ha med sig reservbatterier är inte så kul. Drifttiden är en kompromiss; mycket ljus drar mycket batteri, och därmed blir batteriet större. Pannlampor med låg effekt kan däremot hållas lätta och batterierna kan räcka många timmar.

Tänker man inte använda pannlampan på längre pass är max 3 timmar så behöver man ju inte så mycket längre drifttid, och därmed kan man komma undan med lättare, och billigare, batterier. Ska man däremot springa under en hel natt så måste man bära med sig ett kraftigare batteri, och säkert även reserver.

Smidighet
En pannlampa som jag använder nästan dagligen ska vara enkel och smidig att använda och ladda. Jag tycker att det är smidigast om batteriet sitter på huvudet, för då slipper jag sladdar och lösa batteripack. Jag gillar också uppladdningsbara batterier, gärna med batteriindikator. Det tycker jag är smidigt, men andra har säkert andra tankar om detta.

En pannlampa får inte heller väga för mycket, åtminstone inte den delen som man bär på huvudet. Förutom att det kan bli tröttsamt så är väl största problemet att pannlampan kan skumpa mycket om den är tung, och i värsta fall glider den ner och hamnar runt halsen...

Hur mycket kan den väga då? Jag kan nog inte säga en siffra utan det beror mycket på hur bärkonstruktionen är konstruerad. Ett tunt elastiskt pannband kan ju självklart bära mycket mindre än en mer rejäl konstruktion med även ett band över skallen.

Finesser
Finesser kostar, men det är också de som kan göra skillnaden mellan en OK och en riktigt bra pannlampa. De stora märkena marknadsför olika finesser för att förbättra ljusbilden.

Silva har s.k. Intelligent Light för att forma ljusbilden optimalt (enligt dem).

Petzl har funktionen Reaktiv Lightning. Men en ljussensor avgör pannlampan hur mycket ljus och vilken ljusbild som behövs. Pannlampan kan också programmeras för optimal ljusbild och batteritid  för just de aktuella behoven.

image nao light sensor
Från www.petzl.com

Andra finesser kan vara batteriindikator, att man kan använda både uppladdningsbara och vanliga AA/AAA-batterier, en röd ljusdiod bak på pannbandet, det går att montera lampan på cykeln osv.

Andra saker som man kan väga in kan vara garantier och tillgång till reservdelar. De flesta pannlampor från de större märkena är vattentäta eller åtminstone vattenskyddade. Detta är nästan en förutsättning för att kunna använda dem obehindrat under vinterhalvåret.

Jag funderade över om utseende skulle vara avgörande, men inga pannlampor jag hittat har varit särskilt snygga eller avgörande fula. Dock kommer flera av de billigare varianterna i olika färger.

Scenarion som jag har utgått från

Visst finns det fler scenarion, men för att kunna belysa vilka olika krav som ställs på pannlampor, beroende på vad man ska använda dem till, så är dessa scenarion relevanta för mig.

1. Löpning på slätt underlag (asfalt, grus) med sporadisk belysning och/eller med bakgrundsljus från annan belysning i staden. Då behöver man främst lite extra ljus för att se var man sätter fötterna. Ljus för att orientera sig blir mindre viktigt. Pannlampan ska vara smidig så att man kan ta av sig den och stoppa i fickan när den inte längre behövs.

2. Löpning på slätt underlag där det inte finns någon bakgrundsbelysning, t.ex. ute på landet. Här behövs ljus för att inte snubbla, men också för att orientera sig. Det är även bra att, även om man bär reflexer, att synas för andra trafikanter, även de som inte har egen belysning.

3. Springa på mörka små och stora stigar eller blandat underlag. Här behövs en bra ljusbild runt fötterna. Man vill ju inte riskera att snubbla på något bara för att man inte såg det. beroende på om det är stigar man är van vid att springa på eller inte behövs ljusbild för att orientera sig.

4. Springa tävlingar eller långpass i blandad terräng. Det handlar om äventyr i mer eller mindre okänd terräng. Här är självklart ljusbilden viktig, men också drifttiden. Batteriet får inte ta slut, och det måste vara enkelt att ha med sig extrabatteri. Vikten på huvudet kan också vara viktig.


Då var det äntligen dags för recensionerna.

Petzl TacTikka

Detta är en lätt och smidig pannlampa som lämpa sig utmärkt för mitt första scenario. Är det mörkt längs delar av en löprunda så är den ett smidigt alternativ att lysa upp runt fötterna. Jag skulle nog säga att man ser anständigt mycket ca 20 m framför sig, men ljuset är lite klent för att fungera bra vid terränglöpning.

Petzl TacTikka Plus
Denna modellen drivs av 3xAAA-batterier, så blir ljuset successivt sämre. Med uppladdningsbara batterier kan man hålla ett bra ljus över tiden.

Detta är en smidig och prisvärd variant av pannlampa som fungerar till det mesta, även hemma vid strömavbrott, men på de riktiga stigarna behövs mer ljus.

Detta är en gammal modell, och jag vet att det finns lika smidiga pannlampor med den dubbla ljuseffekten. Denna lampan har 35 lumen, men det går att hitta varianter som har upp till 100 lumen, t.ex. Petzl Tikka Plus 2 eller Black Diamond Icon Polar. Men med många lumen räcker inte AAA-batterier längre, utan det blir AA-batterier, och då hamnar ofta batterierna bak på pannbandet. och snart har pannlampan förlorat sin smidighet.

En riktig smidig pannlampa som man alltid kan ha med sig, varför inte i handväskan, är Petzl Zipka. Med en sådan ska man aldrig behöva stå i mörker.

Silva Runner

Denna pannlampan är gjord för löpning i alla förhållanden. Den har 550 lumen enligt beskrivningen. Själva lampan och pannbandet är otroligt lätt och känns inte på huvudet. Dock tycker jag att det kan bli lite bökigt med batteriet.

Batteriet är uppladdningsbart. Det går att fästa det bak på pannbandet, men det är så pass tungt att det bara skumpa omkring = inget alternativ om man springer. nej, istället får man använda förlängningskabeln och bära batteriet i ett midjebälte eller i en ficka. Drar man kabeln innanför jackan fastnar den lite i kragen. På hela taget tycker jag att denna lösningen är osmidig. Det gör att den för mig inte är ett alternativ som vardagslampa.


Ljusbilden 0-30 m är däremot utmärkt. Det är denna lampan man vill ha när man springa längs knöliga stigar. Det starka ljuset ger bra kontraster och djupseende. Men pannlampan har inte någon fokuserad stråle som man kan orientera sig och se saker lite längre bort. Det står visserligen att den ska ha en räckvidd på upp till 90 m, men det har inte jag lyckats få till. Men springer man i skogen där sikten ändå inte är längre så spelar ju inte det någon större roll.

Lampan blir ganska varm, men det är inte så att den bränner hål i pannan. Detta är också min dyraste pannlampa.

Detta är pannlampan jag väljer om jag skulle springa ett långpass eller tävling i terräng. Batteritiden ska vara upp till 10h, men det är på den lägsta effekten. Behöver man mer batteri behöver man ett extra batteri eftersom det inte går att montera i vanliga AA-batterier om man inte skaffar sig ett sådant batteripack.

Petzl Nao

Eftersom jag blev så irriterad på batteriet till min Silva Runner, och besviken över räckvidden, så spontanköpte jag en Petzl Nao. Och det blev kärlek vid första ögonkastet. Den svarade upp mot de behov jag hade.


Detta är en pannlampa där det uppladdningsbara batteriet är monterat bak på det lite speciella pannbandet. Passformen är riktigt bra och det är inga problem med att den skumpar omkring.

Men den största förtjänsten som denna pannlampa har är sin ljusbild. Den har Reaktiv Lightning. Och det fungerar! När jag tittar ner på stigen dämpas ljuset, men är tillräckligt bra för att jag ska kunna springa i knölig terräng. När jag tittar upp slås den mer riktade lampan på och jag ser nästan 100 m, men jag ser fortfarande vad som händer framför fötterna.

Det går även att ställa in den för konstant ljus, och det ger ännu bättre ljus framför fötterna, men batteritiden minskar. Ja, batteriet ska hålla från 4h och uppåt beroende på vilken uteffekt man använder. Med Reaktiv Lightning förlängs batteritiden ganska ordentligt.

För att optimera pannlampan för just sina behov kan man programmera den genom att ansluta den till datorn och ladda ner ett program. Det finns några förprogrammerade val, men dessa kan göras personliga. vad man egentligen programmerar är vad varje snäpp på av/på-ratten innebär.

Jag blir helt lyrisk när jag springer. På premiärturen riktade jag strålen in i skogen och såg två rådjur som låg och vilade. i vanliga fall kan man se ögonen, men nu såg jag även kropparna. Och rådjuren reagerade inte utan låg lugnt kvar. Någon som är ute och springer vid sex-tiden på morgonen kan ju inte vara farlig.

Detta är verkligen en all-around pannlampa, men det kostar en slant. Dock värd varje krona tycker jag. Smidig för vardagsbruk, och tillräckligt potent för längre trailturer. Jag kommer att återkomma när jag har sprungit mer med den.

Att se och synas

Om du springer där det finns gatubelysning är det viktigaste att synas. Reflexväst är väl den vanligaste metoden, precis som kläder med "inbyggda" reflexer. Men en reflex är passiv; den behöver bli belyst för att fungera, för att reflektera ljuset mot den som belyser. Men alla som är ute har inte strålkastare, som t.ex. andra löpare eller cyklister med klena lampor, så då kan det vara bra att även ha färgglada kläder som gör att du syns.

Vill man helgardera sig kan det ibland vara bra att även ha någon aktiv ljuskälla, som en pannlampa eller reflexband med små lysande dioder (som hundar ibland har). En pannlampa kan också vara ett bra sätt att göra någon uppmärksam på att man kommer att springa om dem. Det är så många som går och springer med musik i öronen så det är nästan bara med en pannlampa man kan fånga deras uppmärksamhet, om man inte vill knuffa till dem.

Om det inte finns någon gatubelysning är det ju ganska självklart att man behöver ta med sitt eget ljus. Dels för att se, men även för att synas. Om man springer längs en kurvig landsväg kan det vara mycket klokt att ha en pannlampa eller annan belysning, även om man har bra reflexer.

Silva Tyto TwinPack

Dessa skaffade jag mig förra året. Små och smidiga, som en enkrona. Perfekta att fästa på ryggsäcken, eller på jackan. De gör att man syns lite extra där ute.

Tips för dig som vill springa i mörker

Förutom att se till att synas ordentligt, spring inte med musik i öronen. Ditt synsinne är ju begränsat, så därför måste din hörsel hjälpa till för att ge dig en ordentligt omvärldsuppfattning.

Välj terräng där du vet att du hittar. Stigarna kan se annorlunda ut i mörker när många referenspunkter försvinner.

Anpassa hastigheten. Även med en bra pannlampa kan man missa den där roten. Droppar på fallna löv kan göra det svårt att se ojämnheter i marken.

Är du rädd för vad som kan finnas ute i mörkret. Jag tror att man främst är rädd för att bli överraskad. Skaffa dig i så fall en pannlampa med tillräcklig ljusstyrka. Då kommer du att se eventuella överraskningar i god tid gör att hinna reagera. Jag har läst någonstans att djurens ögon är gröna eller gula när de reflekteras, medan människornas ögon är röda. Vet inte om det är sant, men jag har bara sett gröna och gula ögon i skogen.

Och skulle det ändå bli läskigt; sjung!






3 kommentarer:

  1. En kommentar blir det. Extra batteri. Ska man springa riktigt långa ultror eller vara ute en hel natt (eller 2) så måste man ha extra batteri, eller extra lampa med sig. Om man sedan har uppladdningsbara eller vanliga det är bara en kostnadsfråga eller vad man vill kalla det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, ultror ställer extra krav på pannlampan jämfört med vardagsbruk. Men det brukar väl inte vara några problem för dig Janne, som alltid strålar som en sol ;-)

      Radera
    2. Nej inte för mig ;-)
      Men man måste tänka på alla de andra. :-)

      Radera