07 december 2013

Recension: Accessoarer i vintertider

Modestylisterna har rätt; skaffa en bra basgarderob och använd accessoarerna för att variera den. Men som löpare varierar vi inte vår klädsel för formens skull, utan för funktionen.

Jag gillar accessoarer. Och då menar jag inte halsband och sjalar, utan sådant som gör att jag på ett flexibelt sätt kan reglera värmen när jag springer under vinterhalvåret. Med en uppsättning bra accessoarer behöver jag faktiskt inte några särskilda vinterlöparkläder, utan jag fortsätter använda de jag har under höst och vår.

Jag kommer att ge tips på olika accessoarer och visa bilder på mina favoriter. OK, då kör vi! Jag börjar uppifrån.

En outfit från förra vintern. Benvärmare och mössa är givet. Precis som kjolen.



 Mössor och pannband


Att vara kall om huvudet är ingen höjdare, och eftersom kroppen ger blodtillförseln till hjärnan hög prioritet så kommer också mycket värme att försvinna ut genom huvudet. Så en skön mössa är en bra investering. Och när man blir varm under löprundan så ar det bara att ta av sig mössan för att ventilera ut överskottsvärme. Och det är inte fel att ha en färgglad mössa heller.

Mina favoritmössor.
I översta raden är de från Gore Running Wear; mycket bra passform,
den mittre är lite tjockare än de andra två.
I nedre raden till vänster en ganska tjock mössa från Under Armour,
och de två andra ganska tunna mössor från Asics; den högra har lite windstopper i pannan.


Mössa och Nalle Puh-buff under ett långpass i snön.

Ibland är mössa för varmt. Då tycker jag om att använda pannband. Det håller också ordning på håret när det blåser. Så slipper man se ut som ett skogstroll och skrämmas.


Mina pannband.
Övre raden: Favorit från Trimtex som jag fick på Tjejmarathon,
windstopper-pannband från Gore Running Wear som har en tendens att prassla i öronen.
Nedre raden: Pannband i merinoull från Smartwool; superskönt! Ganska tunt pannband från SOC.

Startade med pannband, men tog av det efter någon mil när det blev varmare.

Buffar

Buffen är otroligt mångsidig, och alltså perfekt för en löpare. Oftast använder jag den för att skydda och värma halsen och hindra kall luft att smita ner mot bröstet. Ibland använder jag den som pannband. Ibland drar jag den över huvudet och halsen så att bara ansiktet syns, och tar en mössa ovanpå; perfekt när det är riktigt kallt för att skydda haka, kinder och nacke.

Det går också att linda buffen runt handlederna för extra värme eller för att täppa till en glipa. Eller linda runt handen för att kunna bära småsaker eller en lite vattenflaska i handen.

Ett urval av mina buffar.
Från Buff: Merinoull, klassisk modell, klassisk modell i barnstorlek, Polar-buff
I övre högra hörnet en fleecebuff från SkHoop.


Jag köper dam, junior eller babystorlek på buffarna om jag ska ha dem runt halsen (jag har en kycklingnacke...). Den vanliga storleken fungerar bra om jag ska använda buffen över huvudet eller som pannband.

En frostig morgon. -18 grader... Buffen gör sitt jobb under mössan.

Vantar

Jag är inte särskilt frusen om händerna när jag springer. Är det inte många minusgrader så plockar jag ofta av min vantarna efter ett tag så att de slipper bli svettiga. Och kalla svettiga vantar är inte kul att ta på sig om man skulle behöva senare under passet.

När jag inte har på mig vantarna försöker jag förvara dem någonstans där de håller värmen utan att bli blöta/svettiga. Oftast blir det i jackfickorna, men jag har också ett hemligt ställe... Ibland tar jag på mig sport-bh:n utanpå ullundertröjan, och då stoppar jag vantarna i bh:n. Där är det varmt och gott :) Och de ger lite extra skydd åt behagen också ;-)

Några favoritvantar.
Två varianter från Craft som är en kombination av fingervante och tumvante.
Längst upp till höger är lite tjockare, men utan vindskydd;
längst ner till höger är lite tunnare med vindskydd att vika över fingrarna.
Två varianter från Gore Running Wear. Upp till höger en tjockare och vindtät variant,
till vänster en tunn och smidig vante.
Längst ner till vänster en fingervante i merinoull från Smartwool.


En vante i merinoull har fördelen att den inte känns så kall och hemsk när den blir fuktig. Nackdelen med den jag har är att den inte har något vindskydd och passformen är lite sladdrig. Jag är på jakt efter en ny merinovante.

Armvärmare

Armvärmare är nog mitt bästa tips på accessoar. När jag springer på vintern vill jag gärna ha lite extra värme på armarna utan att behöva bli svettig på bålen. Jag använder då armvärmarna under tröjan.

Ett alternativ är att ersätta undertröjan med en t-shirt och armvärmare. Då är det enkelt att justera klädseln utifrån hur varm man blir; antingen tar man av sig armvärmarna eller t-shirten. Självklart är inte detta det första alternativet på korta löprundor, men om jag drar ut på längre långpass så vill åtminstone jag kunna reglera så att jag varken svettas eller fryser.

Lite armvärmare.
Från vänster; Sock Guy i merinoull, Icebreaker i merinoull, DeFeet smidiga och välsittande i syntet, Salomon ganska tunna


Jag måste också tipsa om handledsvärmare. De från Houdini kan man nästan bli beroende av. Jättesköna när man är lite frusen hemma eller på jobbet.

Handledsvärmare, som kan användas istället för vante eller för att ge extra värme till handleden
och skydda mot kalla vindar. Från SkHoop, Aclima och Houdini

Knävärmare

Jag brukar inte frysa om knäna, inte ens när det är riktigt kallt. De gånger jag fryser om knäna är när jag sover i sovsäck på vintern. Men jag har faktiskt skaffat mig ett par knävärmare från Houdini att kunna komplettera med i vinter.

Knävärmare är däremot vanligt bland cyklister, och i cykelbutiker kan man hitta varianter för knän eller hela benen.

Houdini Knee Gaiter 2-pack - True Black
Knävärmare från Houdini

Ett par knävärmare kan också vara sköna när man går till en fest eller till jobbet i kjol och stövlar. Jag har ett par i merinoull som jag använt för just det ändamålet. Mycket enklare att ta av sig än ett par långkalsonger när man kommer fram...

Benvärmare

Det mest irriterande på vintern är väl ändå att frysa om fotlederna eller att få in en massa snö i skorna. Förra året började jag därför använda hederliga benvärmare. De ger skön värme till underbenen, och jag kompletterar även med knästrumpor om det är kallt. Benvärmaren tar även hand om eventuell väta så att den inte kyler vaderna. Ett par för stora armvärmare kan också användas som benvärmare... Eller varför inte sticka egna?

När man springer i mycket snö är damasker (gaiters) en given accessoar. Det börjar dyka upp flera smidiga varianter i butikerna.

Ben- och fotledsvärmare. Högst upp inköpta på KappAhl, därunder en hemstickad.
Längst ner gaiters från Dirty Girl och Icebugs, för att förhindra att skräp och snö letar sig ner i skorna.


Benvärmare och wrist-gaiters. Ingen snö i mina skor inte.


Så med ganska små medel kan man få ut stor effekt. Och många av accessoarerna kan man faktiskt göra själv av en utsliten tröja, raggsockar eller strumpbyxor. Det är bara fantasin som sätter stopp.

Dela gärna med er av era bästa vinteraccessoarer.


Med rätt kläder finns inga dåliga väder


14 kommentarer:

  1. Bra tips!!! Jag får nog skriva en önskelista till tomten!/Ida

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamän Ida! En lång önskelista :))

      Radera
  2. Jättebra tipslista! Tack!
    /Monica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Monica, hoppas att den kan hjälpa dig i vinter :))

      Radera
  3. Bra inlägg. Länkade till dig. Hoppas det är ok? :-)
    Kram M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och självklart får du länka :))

      Radera
  4. Buff är verkligen super, fattar inte att jag klarat mig utan alla år, sedan jag köpte ett par stycken förra säsongen är de med på varenda pass höst-vinter, oftast just som halsvärmare. Jag har ett par billiga damasker från Inov8 som inte är så tokiga när det är mycket lössnö, de värmer fotleden lite och skyddar snö från att komma in i skon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, buffar kan man inte få för många av. En för varje dag i veckan ;-)

      Jag vet inte hur jag klarade mig utan damasker tidigare. Perfekta för att slippa snö, men också bra om man springer på grusväg. Attans irriterande att få en sten i skon...

      Radera
  5. Vilka fantastiska tips! Det här är första säsongen som jag tänker springa ute hela vintern och då är alla tips en kan få om hur en håller värmen i kylan guld värda! Superbra inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och stort lycka till med vinterlöpningen. Själv sprang jag utomhus hela förra vintern, och jag tänker inte gå inomhus denna heller. Våga vägra vara inomhus ;-)

      Radera
  6. Vilka bra tips!! Älskar att haaccessoarer i fina och starka färger!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Gult, rosa och lila är nog temat hos mina accessorarer just nu ;-)

      Starkt jobbat i Olso förresten. Respekt!

      Radera
    2. Tack! Det var riktigt roligt utmaning! Nu kanske kan jag säga jag är ultralöpare? :)
      Vi ses på banan nästa år! kram

      Radera
    3. Du kan säga att du är ultra ultra, tycker jag :))

      Ha en skön avslutning på 2013!

      Kram

      Radera